Počinje redovno zasedanje Sabora SPC, prvi put predsedava patrijarh Porfirije

Počinje redovno zasedanje Sabora SPC, prvi put predsedava patrijarh Porfirije

Redovno godišnje zasedanje Sabora Srpske pravoslavne crkve , koje okuplja vladike iz zemlje i inostranstva, počeće danas u Beogradu.

Nakon bogosluženja u hramu Svetog Save na Vračaru, sledi radni deo, zatvoren za javnost, na kojem se donose odluke iz života Crkve, ali često i zauzimaju stavovi koji i imaju političku težinu.

Patrijarh Porfirije prvi put predsedava Saborom. Planirano je da se zasedanje održati prvi put u kripti hrama, gde je i izabran novi poglavar, umesto u Patrijaršiji, kako je bilo uobičajeno.

Pred Saborom je imenovanje mitropolita-crnogorsko primorskog kao i zagrebačko-ljubljanskog, mesta gde je zbog složenih prilika potrebna i politička diplomatska veština.

Na mestu mitropolita u Crnoj Gori je kao administrator episkop budimljansko nikšićki Joanikije, kojeg su pristalice mitropolita Amfilohija videle još od ranije kao njegovog naslednika, ali i kao najbolje rešenje za novog poglavara. Mitropolijom zagrebačko-ljubljanskom i dalje rukovodi patrijarh Porfirije, kao i niz prethodnih godina, ali sada kao administrator. Moguće je, prema nekim signalima, da tako ostane još neko vreme.

Ovo saborsko zasedanje održava se neposredno nakon krupnih promena u vrhu Crkve.