Počeo protest protiv Rio Tinta: Traži se stvarno stavljanje tačke na rudnik

Počeo protest protiv Rio Tinta: Traži se stvarno stavljanje tačke na rudnik

Nekoliko desetina građana okupilo se ispred Vlade Srbije na dan godišnjice prve blokade protiv rudarenja litijuma na poziv Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) koji tvrdi da kompanija Rio Tinto još uvek kupuje imanja u dolini Jadra, te da na ovaj projekat nije stavljena tačka.

Među okupljenima su i Aleksandar Jovanović Ćuta, narodni poslanik Moramo-Zajedno, narodni poslanik Dejan Bulatović iz Stranke slobode i pravde (SSP) i narodna poslanica Dveri Radmila Vasić.

Prisutni su i aktivisti Brajan Brković i Miran Pogačar koji se u Novom Sadu bore protiv izgradnje na Šordošu, kao i Dušan Tufegdžić i Vladimir Terzić iz Pokreta Buđenje, koji je prošle godine inicirao apel protiv iskopavanja litijuma.

Razlog za okupljanje je što ni posle godinu od obećane „tačke na rudnik litijuma“ u Vladi Srbije pojedini ministri i dalje najavljuju projekat Jadar za koji ekološke organizacije tvrde da će biti poguban po životnu sredinu.

Ekološki protesti počeli sredinom novembra 2021. godine u Beogradu, a povod je bilo donošenje Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, kao i najavljen dolazak kompanije „Rio Tinto“ i eksploatacija litijuma.

Aktivisti su tada ocenjivali da su ti zakoni povezani sa projektom „Jadar“ te međunarodne kompanije, zbog čega su 27. novembra organizovali blokadu brojnih saobraćajnica širom Srbije, od kojih je najveća bila na autoputu kroz Beograd, na mostu Gazela.

Građani i aktivisti, predvođeni jednim od osnivača Ekološkog ustanka Aleksandrom Jovanovićem Ćutom i direktorom za kampanje pokreta Kreni-promeni Savom Manojlovićem sukobljavali su se sa brojnim kordonima policije, koje su uspeli da probiju i zaustave saobraćaj.

Policija je u početku pokušavala da zaustavi građane, društvenim mrežama kružili su snimci policajca koji je vukao ženu sa autoputa i prebacio je preko zaštitne ograde, ali se situacija smirila kada je većina okupljenih uspela da izađe na autoput, nakon čega policija više nije reagovala.

Blokade saobraćaja nastavljene su svake subote širom Srbije, a u Beogradu su uglavnom održavane na novobeogradskoj strani mosta Gazela, kod centra „Sava“, nakon čega je predsednik Srbije Aleksandar Vučić Zakon o eksproprijaciji vratio Skupštini Srbije na ponovno razmatranje, a za Zakon o referendumu predložio izmene, uz ocenu da je na taj način ispunio zahteve protesta.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je 20. januara da je vlada ukinula uredbu o Prostornom planu područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i preradu rude jadarit, kao i da su poništeni svi upravni akti vezani za kompaniju „Rio Tinto“ i njenu ćerku firmu „Rio Sava“.

Ti potezi države doveli su do prestanka blokada saobraćajnica, a aktivisti su još neko vreme nastavili manje proteste, kao i kampovanje ispred zgrade predsedništva u Beogradu.