Počeo ovogodišnji Palićki festival

Počeo ovogodišnji Palićki festival

U subotu, 17. jula, svečanom ceremonijom na Letnjoj pozornici na Paliću otvoren je 28. Festival evropskog filma Palić, koji će trajati do 23. jula. Počasna nagrada „Aleksandar Lifka“ za doprinos regionalnoj kinematografiji uručena je Mileni Zupančič iz Slovenije, jednoj od najznačajnijih jugoslovenskih glumica. Glumcu Aleksandru Berčeku uručena je nagrada „Aleksandar Lifka“ za doprinos evropskoj kinematografiji u kategoriji domaćih stvaralaca.

Festival se ove godine održava na više lokacija među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka.

Počasna nagrada za doprinos regionalnoj kinematografiji uručena je Mileni Zupančič iz Slovenije, jednoj od najznačajnijih jugoslovenskih glumica. Nagradu joj je uručila Mira Banjac.

Nemački reditelj Kristijan Pecold, dobitnik je ovogodišnje nagrade „Aleksandar Lifka“ za doprinos evropskoj kinematografiji u kategoriji inostranih stvaralaca. Nagradu nemačkom reditelju uručio je Miroslav Mogorović, programski direktor Festivala evropskog filma Palić.

Srpskom glumcu Aleksandru Berčeku uručena je nagrada „Aleksandar Lifka“ za doprinos evropskoj kinematografiji u kategoriji domaćih stvaralaca.

Aleksandar Berček je prilikom prijema nagrade izjavio: „Hvala puno što ste me se setili. Red je bio, iskreno govoreći. I sad mi je mnogo lakše. Nagrada je u mojim rukama, a festival može da bude i otvoren“.

Glavni takmičarski program Festivala evropskog filma Palić otvoren je projekcijom filma „Dnevnik iz Gvantanama” reditelja Kevina MekDonalda, sa dvostrukom oskarovskom Džodi Foster.