Počela obnova kuće pevača Tome Zdravkovića u Pečenjevcu kod Leskovca

Počela obnova kuće pevača Tome Zdravkovića u Pečenjevcu kod Leskovca

Meštani sela Pečenjevca kod Leskovca počeli su rekonstrukciju rodne kuće legendarnog pevača Tome Zdravkovića koja je bila potpuno ruinirana. Sami su prikupili novac, a do sada je rekonstruisan krov. Pokretači inicijative očekuju donacije od prijatelja i poštovaoca Tome Zdravkovića kako bi njegova kuća već na leto naredne godine postala mesto okupljanja u kojima će se svirati i slušati Tomine pesme.

Ovde mu je bilo najlepše, ovde je nalazio svoj mir, dobijao inspiraciju. Toma je voleo rodno Pečenjevce, a Pečenjevce ne zaboravlja Tomu. Zato su meštani osećajući dug prema legendarnom pevaču, kantautoru i boemu pokrenuli akciju obnove njegove porodične kuće. Krov je već popravljen, sada se radi nadstrešnica, a ako vreme posluži do kraja godine počeće i radovi na sređivanju dvorišta.

„Juče smo krov završili komplet, zbog kiše. Sad nam je ostalo malo ove nadstrešnice da sredimo i to je to. Kuća Tome Zdravkovića lepo je to da se obnovi? Jeste treba to svako ko ima nekog u svom selu da to uradi“, kaže majstor Jovica Janković.

„NJegove pesme se i još danas slušaju i mi smo došli ovde da kao pomoćnici odradimo to što su nas zamolili“, navodi majstor Jovica Mitić.

Inicijator akcije Staniša Cvetanović za obnovu Tomine porodične kuće uzeo je kredit. Nada se da će svi poštovaoci i prijatelji Tome Zdravkovića, a ima ih mnogo, pomoći da se rekonstrukcija završi što pre.

Pozivu se već odazvao Kristijan Lukarov iz Skoplja čiji je otac Mile svirao sa Tomom. Kristijan je komponovao pesmu posvećenu Tomi koja će postati i himna Pečenjevca.

„Onda krećemo unutrašnji deo kuće da renoviramo, jer očekujemo neke stvari koje će da dodju za naš muzej i da to bude sve kako treba. Ima dosta toga da radimo finasijska situacija je malo loša. Čekamo donatore da nam se priključe da bi što više skupili“, kaže Staniša Cvetanovi, pokretač akcije obnove Tomine kuće.

„Ništa nije slučajno. Evo ja sam kompozitor ove pesme i aranžman. Oni su napisali tekst odavde tako da nastavljamo. Toma nam je sve u životu zato što godinama živimo sa njim“, navodi Kristijan Lukarov muzičar iz Skoplja.

Pečenjevce je postalo poznato po Tomi. Toma u centru sela ima spomenik, a sada će i njegova porodična kuća postati mesto okupljanja muzičara i ljubitelja njegovih pesama iz nekadašnje Jugoslavije što je on oduvek i želeo.