Petković osudio glasanje na severu Kosova kao farsu

Petković osudio glasanje na severu Kosova kao farsu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, nazvao je današnje glasanje za smenu gradonačalnika na severu Kosova „farsom kosovskih vlasti“ i ocenio da bi učešće Srba u tome bilo negacija zdravog razuma.

U saopštenju je nazvao današnje glasanje „teatrom apsurda“, koji režira premijer Kosova, Aljbin Kurti, dodajući da je razumljivo što je predsednica Kosova, Vjosa Osmani, u panici i što ponovo „baca drvlje i kamenje na Beograd i predsednika Srbije Aleksandra Vučića“.

S druge strane, predsednica Kosova, Vjosa Osmani, tvrdi da je glasanje propalo zbog pritisaka iz Beograda, koje je izvršila Srpska lista i nelegalne kriminalne strukture. Optužila je Srbiju za nezakonito mešanje u izborni proces druge zemlje i navodi da je Vučić prekršio reč koju je dao međunarodnim partnerima.

Petković je pozvao „velikoalbanske ideologe“ u Prištini da napuste agresivni politički kurs i kroz dijalog, prvenstveno implementaciju obaveza koje se tiču Zajednice srpskih opština, doprinesu miru i stabilizaciji regiona.