Pašinjan: Jermenija nije saveznik Rusije u ratu protiv Ukrajine

Pašinjan: Jermenija nije saveznik Rusije u ratu protiv Ukrajine

Jermenski premijer Nikol Pašinjan kaže da Jermenija nije saveznik Rusije u njenom ratu protiv Ukrajine.

Kako piše Evropska istina, on je to rekao u intervjuu češkom kanalu CNN Prima Nevs tokom posete Češkoj 4. maja, ali je to objavljeno tek u sredu, a sam Pašinjan je to objavio na Fejsbuku u četvrtak.

„Nikada to nije rečeno naglas, ali mislim da je vidljivo: u ratu sa Ukrajinom mi nismo saveznik Rusije. I naš osećaj iz ovog rata, iz ovog sukoba je zabrinutost, jer to direktno utiče na sve naše odnose“, rekao je on. “ – citira premijera Jermenije „Radio Azatutjun”.

Prema njegovim rečima, dok se na zapadu Jerevan smatra saveznikom Moskve, sama Moskva ima drugačije mišljenje i „ispada da u ovoj situaciji nismo nikome saveznik i samim tim smo ranjivi“.

„Izgleda da postoji način da se manevriše između svih ovih sukoba, ali je takođe tačno da što je situacija teža, to je suža mogućnost manevrisanja. Mi manevriramo ne zato što nemamo mišljenje o situaciji, već zato što u nas, nažalost, ima previše zabrinutosti, što nam ne dozvoljava da se više uključimo u rešavanje drugih briga“, rekao je Pašinjan.

Treba napomenuti da su se poslednjih meseci odnosi između Rusije i Jermenije pogoršali zbog stava prve o konfliktu u Nagorno-Karabahu.

Jermenski premijer optužio je Rusku Organizaciju ugovora o kolektivnoj bezbednosti za stvarno nečinjenje zbog agresije Azerbejdžana i javno dozvolio povlačenje iz nje.

Osim toga, Pašinjan je nedavno priznao da njegova zemlja ne može sebi priuštiti da bude sankcionisana zbog saradnje sa Ruskom Federacijom, na pozadini namera EU da uvede ograničenja prema trećim zemljama koje pomažu Rusiji u trgovini.