Sindikat Boinga: Otkazivanje planiranog štrajka

Sindikat Boinga: Otkazivanje planiranog štrajka

VAŠINGTON – Sindikat koji predstavlja skoro 2.500 zaposlenih na tri odbrambene lokacije Boeing Co u oblasti Sent Luisa saopštio je u subotu da će glasati o revidiranoj ponudi ugovora kompanije, otkazujući štrajk koji je zakazan da počne u ponedeljak, prenosi Rojters.

Međunarodno udruženje mašinista i radnika u vazduhoplovstvu (IAM) saopštilo je da je pregovaračka sednica preko noći dovela do nove ponude Boinga i da će radnici u sredu glasati da li da je prihvate.

Prema novoj ponudi ugovora, zaposleni mogu da odluče da dobiju paušalnu isplatu od 8.000 dolara — minus porez po odbitku — nakon ratifikacije ili mogu izabrati da se ceo iznos deponuje u planu 401 (k). Kompanija odustaje od svog revidiranog predloga za podudaranje 401 (k).

Boeing je u saopštenju u subotu rekao da se „ova nova ponuda nadograđuje na našu prethodnu snažnu, visoko konkurentnu i direktno se bavi pitanjima koja su pokrenuli naši zaposleni. Nadamo se da će u sredu glasati za“.

Radnici u tri fabrike u Misuriju i Ilinoisu grade avione za obuku F-15, F-18, T-7A i bespilotno punjenje goriva MK-25. Boing je 24. jula saopštio da aktivira plan za vanredne situacije u slučaju štrajka.

Zastoj je počeo nakon što je sindikat kritikovao Boeingove isplate 401(k) u ugovoru, a radnici su odbili ponudu.

„Boing je ranije oduzeo penziju našim članovima, a sada kompanija nije voljna da adekvatno nadoknadi plan naših članova 401(k)“, rekao je IAM 24. jula.

Boingova ranija ponuda 401(k) u nedelju uključivala je usklađivanje doprinosa radnika do 10% plata radnika zajedno sa automatskim doprinosom od 2% za 2023. i 2024. Boing je takođe ponudio ratifikacioni bonus od 3.000 dolara.

Boeing trenutno daje 4% doprinosa kompanije i 75% doprinosa na prvih 8% doprinosa zaposlenih.