Obeleženo 106 godina od iskrcavanja srpske vojske na Krf

Obeleženo 106 godina od iskrcavanja srpske vojske na Krf

Da se ne zaboravi i nikad nikome ne ponovi – čulo se na ostrvu Vido. Održana je centralna državna komemorativna svečanost povodom 106 godina od iskrcavanja srpske vojske na Krf.

Srbija neće zaboraviti patnju i stradanje nijednog vojnika u Plavoj grobnici. NJih nezvanično i više, spušteno je u more jer nije bilo mogućnosti da budu sahranjeni.

Na mestu bola, stradanja i ponosa, grčkim prijateljima zahvalnost i poruka Srbije da sloboda i danas nema cenu.

„Poredeći današnje i prilike pred Prvi svetski rat, zvaničnici Grčke poručuju, iskustva iz prošlosti uče nas da tražimo rešenja i steknemo mudrost“, navela je Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapoljšavanje, boračka i socijalna pitanja.

„U teškim vremenima stanovnici Krfa bili su uz srpski narod. Ponosni smo što smo deo vaše istorije i ovde smo da potvrdimo solidarnost i saradnju među našim narodima. Više nego ikada potrebne su nam pouke, svi smo skupo platili svoj suverenitet“, istakla je Panajota Đane, zamenica gradonačelnika Krfa.

Brojna boračka i druga udruženja svake godine dolaze na Vido da odaju poštu stradalima.

Na Krfu je bilo 28 srpskih grobalja, jedno ovde na Vidu. Od 1936. do 1939. godine ekshumirani su posmrtni ostaci i preneti na Vido.

Identifikovano je njih 1.232 i oni su ovde sahranjeni po azbučnom redu. U dva bočna bunkera su tela još 1.502 vojnika kojima se ne znaju imena.

Bili su mladi momci iz seoskih sredina koji nikada nisu putovali, osim do Krfa. Bio je to njihov prvi susret sa morem i njihov kraj.