NUNS pozvao medije na „pet minuta gromoglasne tišine“

NUNS pozvao medije na „pet minuta gromoglasne tišine“

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Granski sindikat kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ pozivaju elektronske medije da u pet do dvanaest isključe ton i zamrače ekrane, i time se pridruže međunarodnoj akciji „pet minuta gromoglasne tišine“ kako bi najširu javnost upozorili na katastrofalan položaj novinarske profesije u Srbiji.

NUNS poziva sve medijske radnike da se „zajedno suprotstave daljoj eroziji profesije“ kako bi zaštitili slobodu medija i novinara i vratili poverenje građana, navodi se u saopštenju Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

U saopštenju se navodi da „uloga medija nije da služi željama i ineterisima vlasti, već da svestrano, potpuno i odgovorno informiše najširu javnost“.

„Vlast i državne institucije dužne su da novinarima i medijima obezbede uslove za neometan, slobodan rad, bez pritisaka i cenzure. Nasuprot tome, javno informisanje u Srbiji suočava se sa svakodnevnim političkim i ekonomskim pritiscima, cenzurom i autocenzurom, radnom nesigurnošću, ugrožavanjem bezbednosti, rodnom diskriminacijom, kršenjem autorskih prava i drugim problemima koji direktno ugrožavaju rad novinara i medija“, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da Srbija neprekidno ponire na rang-listi slobode medija Reportera bez granica tako da je, kako dodaju, sa 54. mesta u 2014. prošle godine pala na 93. poziciju.

Na Međunarodni dan slobode medija NUNS ponovo ukazuje i na sve dublje siromaštvo novinara i drugih medijskih profesionalaca koji svoj težak i odgovoran posao obavljaju za ponižavajuće plate, najniže među svim profesijama koje podrazumevaju visok nivo znanja i integriteta.