Novica Antić ponovo otpušten iz vojske, najavio tužbe i krivične prijave

Novica Antić ponovo otpušten iz vojske, najavio tužbe i krivične prijave

Predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić ponovo je dobio otkaz u Vojsci Srbije, pet godina nakon što je prvi put udaljen iz službe.

Akt kojim se Antiću izriče otkaz, potpisao je načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović 26. jula, istog dana kada je sindikat objavio otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojem su za probleme u vojsci kao najodgovornije označili pripadnike vojnog vrha, preneo je Danas.

Antić je na konferenciji za medije istakao da se radi o kršenju Zakona o vojsci i niza drugih propisa, pozivajući ministra odbrane da ove akte stavi van snage, a predsednika Srbije da, kao formalni komandant vojske, protiv odgovornih pokrene disciplinske postupke.

Ukoliko ovi potezi izostanu, Antić je najavio podnošenje tužbe Upravnom sudu, ali i krivičnih prijava protiv odgovornih lica.

Antiću je posle disciplinskog postupka 2018. godine oduzet čin, čime je po automatizmu izbačen iz službe. Međutim, Upavni sud je u februaru ove godine poništio akta o otkazu, vrativši predmet na ponovno odlučivanje.

Ipak, Antiću nije bilo dozvoljeno da se vrati na posao, a krajem jula je general Mojsilović ponovo potpisao akt o otkazu.

Vojni sindikat Srbije je jedini reprezentativni sindikat u vojsci, a godinama unazad javno kritikujuju postupke vojnog vrha za koje smatraju da nanose štetu sistemu odbrane.