Nikaragva otkazuje kontroverznu kinesku koncesiju za međuokeanski kanal posle skoro decenije

Nikaragva otkazuje kontroverznu kinesku koncesiju za međuokeanski kanal posle skoro decenije

Posle skoro decenije, kongres Nikaragve konačno je u sredu otkazao kontroverznu koncesiju kanala datu kineskom biznismenu za koju kritičari kažu da ugrožava životnu sredinu i preti da raseljava ruralne zajednice.

Uprkos simboličnom „probijanju temelja“ 2014. godine, nisu urađeni nikakvi radovi na kanalu koji je povezivao atlantske i pacifičke obale Nikaragve. U jednom trenutku, ekipe su probile zemlju na pristupnim putevima u blizini kanala, ali kopanje plovnog puta nikada nije počelo.

Hiljade nikaragvanskih farmera protestovalo je protiv zaplene zemlje sa ciljem da se stvori ruta za projekat koji podržava vlada.

Godine 2019, nikaragvanski sudija osudio je trojicu lidera farmera koji su učestvovali u protestima na 216, 210 i 159 godina zatvora. Optuženi su za promovisanje „neuspelog puča“ protiv vlade. Nikaragvanski zakon ograničava zatvorsku kaznu na 30 godina.

Predloženi kanal od 50 milijardi dolara, 278 kilometara preko ove centralnoameričke nacije dugo se smatrao šalom koja je kasnije postala smrtno ozbiljna. Kanal i njegov potencijalni uticaj na životnu sredinu postali su simbol čudne i proizvoljne prirode sve represivnijeg režima predsednika Danijela Ortege.

Ortegina vlada je tvrdila da će kanal otvoriti desetine hiljada radnih mesta i stimulisati ekonomiju siromašne centralnoameričke nacije.

Krivci su tvrdili da to predstavlja ozbiljne rizike po životnu sredinu, da bi raselilo hiljade porodica na selu i da je finansijski neizvodljivo.

Koncesija za kanal dodeljena je kompaniji sa sedištem u Hong Kongu HK Nicaragua Canal Development Investment Co. Limited, u vlasništvu kineskog biznismena Vang Đinga.