Netanjahu brani reforme pravosuđa, šef vazduhoplovstva upozorava na bezbednosnu pretnju

Netanjahu brani reforme pravosuđa, šef vazduhoplovstva upozorava na bezbednosnu pretnju

Premijer Benjamin Netanjahu rekao je da odluka parlamenta da skrati ovlašćenja Vrhovnog suda da poništi postupke vlade u okviru njegove planirane reforme pravosuđa neće naštetiti izraelskoj demokratiji.

Planovi koje sprovode Netanjahu i njegova desničarska vlada podstakli su višemesečne proteste bez presedana, otvorili duboke podele u izraelskom društvu i zaoštrili lojalnost nekih vojnih rezervista.

Sada u svom sedmom mesecu, kriza je eskalirala u ponedeljak nakon što je parlament usvojio prvu od promena, skraćujući ovlašćenja Vrhovnog suda da poništi postupke vlade i izazivajući strah za nezavisnost suda.

Netanjahu je krenuo u ofanzivu, dajući nekoliko intervjua američkim medijima kasno u četvrtak.

Govoreći za Ej-Bi-Si njuz, Netanjahu je rekao da je amandman na jedan od osnovnih zakona Izraela, koji funkcioniše kao formalni ustav, „mala ispravka“ za „aktivistički“ sud.

„To se opisuje kao kraj izraelske demokratije – mislim da je to glupo i kada se prašina slegne, svi će to videti“, rekao je on.

Dok je Netanjahu umanjivao posledice svojih planova, šef vazduhoplovstva Tomer Bar je upozorio da bi neprijatelji Izraela mogli da iskoriste krizu.

„Moguće je da će u ovakvom trenutku pokušati da testiraju granice, našu koheziju i našu budnost. Moramo nastaviti da budemo budni i spremni, kao što sam siguran da ćemo biti“, rekao je Bar u obraćanju svojim snagama , navodi se u saopštenju objavljenom u petak. Nije precizirao.

Na Si-En-Enu, Netanjahu je odbio da kaže da li će poslušati potencijalnu odluku Vrhovnog suda kojom se poništava amandman od ponedeljka, prvi deo zakona u planu za reformu pravosuđa njegove versko-nacionalističke vlade.

Lideri protesta kažu da je sve veći broj vojnih rezervista odlučio da prestane da služi da bi izrazio svoje protivljenje. Vojska je priznala povećanje broja zahteva za uzdržavanje od službe i rekla da će se postepeno nanositi šteta ratnoj spremnosti ako se nedolazak pokaže dugotrajnim.

Političke grupe za nadzor apelovale su na Vrhovni sud da iznese novi zakon, otvarajući put obračunu među granama vlasti kada čuje argumente u septembru.

Međutim, pravni sukobi će početi već sledećeg četvrtka, kada će najviši sud saslušati žalbu na koalicioni zakon koji je ratifikovan u martu i kojim su ograničeni uslovi za smenu premijera sa funkcije.

Demonstranti su rekli da će ponovo biti na snazi.

Oni optužuju Netanjahua da radi na suzbijanju nezavisnosti suda čak i dok tvrdi da je nevin u suđenju za korupciju, i da jednostrano menja pravosudni sistem na štetu nekada dominantnih sekularnih liberala.

Premijer kaže da će promene uravnotežiti ogranke vlade. On kaže da protesti predstavljaju pokušaj da osujeti njegov demokratski mandat.

Netanjahuovi planovi su pogodili ekonomiju izvlačeći upozorenja kreditnih agencija, što je izazvalo beg stranih investitora. Kontroverza koja je u toku povećava domaću političku neizvesnost i dovešće do nižeg ekonomskog rasta ove godine, navodi S&P Global Ratings u izveštaju.