Nesreća malog aviona izazvala je masovne nestanke struje u blizini Vašingtona

Nesreća malog aviona izazvala je masovne nestanke struje u blizini Vašingtona

Mali avion se u nedelju srušio na visokonaponske električne vodove oko 50 kilometara severno od Vašingtona, što je izazvalo masovne nestanke struje, a spasilačke službe su radile tokom noći na spasavanju ljudi u letelici koja je još uvek bila upletena u kablovi.

Avion se srušio oko 17.30 časova. po lokalnom vremenu (22:30 GMT) po maglovitim i vlažnim uslovima u Montgomeri Villageu, Merilend, prema vatrogasnoj i spasilačkoj službi okruga Montgomeri. Bio je uhvaćen u dalekovode pod naponom na oko 30 metara od zemlje.

Udar je izazvao nestanke struje za između 85.000 i 90.000 kupaca, prema Pepco, komunalnoj kompaniji iz Vašingtona. Putevi su takođe bili zatvoreni, a mnogi semafori u toj oblasti su ugašeni.

Vatrogasni zvaničnici su prvobitno rekli da su dve osobe žive, ali da su zarobljene u avionu, iako je šef vatrogasaca kasnije odbio da potvrdi broj putnika.

Skot Goldštajn, šef vatrogasne službe okruga Montgomeri, rekao je da su spasilački službenici bili u kontaktu sa dva stanara, pozivajući njihove mobilne telefone u redovnim intervalima. On je odbio da opiše stanje putnika u avionu, osim da je rekao da smo bili u kontaktu sa njima.

„Ne postoji drugi način da se utvrdi da li je bezbedno pristupiti tornju dok se ne uzemlji, što znači da ekipe moraju da odu do samih žica kako bi stavile stezaljke i kablove na žice“ kako bi se osiguralo da nema statičkog elektriciteta ili preostale energije , rekao je Goldstein novinarima.

Goldstein je rekao da avion takođe treba da bude pričvršćen za električni toranj pre nego što se putnici mogu ukloniti. Rekao je da je na licu mesta „izuzetno velika dizalica“ koju je obezbedila lokalna kompanija.

Prema FAA, avion Muni M20J je leteo iz Vestčestera u Njujorku i trebalo je da sleti u Montgomeri Erpark, blizu mesta nesreće.