Nerazvijena mesta na jugu Srbije očekuju pomoć

Nerazvijena mesta na jugu Srbije očekuju pomoć

Uredbom Vlade Srbije za unapređenje razvoja izrazito nedovoljno razvijenih opština opredeljeno je 365 miliona dinara, 45 miliona više nego prošle godine. 44 lokalne samouprave koje su u krugu nerazvijenih, spremno iščekuju konkurs i računaju ponovo na po 8 miliona dinara. Više od polovine, 23 nerazvijene opštine su na jugu zemlje.

Podrška države neophodna je da se u opštini sa najnižim primanjima u zemlji i sa bužetom manjim od pola milijarde izgrade saobraćajnice, kružni tok, amfiteatar, urede trotoari i kej. Samo kod ministarstva gradjevinarstva aplicirali su ovih dana sa 13 projekata, vrednih gotovo 200 miliona dinara.

„Mnogo je bitno za naše učešće bude što manje u realizaciji tih projekata jer kasnije sledi i plaćanje PDV-ai to je veliki teret za male opštine jer projekti su skupi i svaki taj dinar je bitan za našu opštinu“, kaže Nebojša Nenadović, predsednik Opštine Bojnik.

Ne sede skrštenih ruku ni u susednoj opštini. Sredstvima namenjenim nedovoljno razvijenim opštinama, nabavljena je mehanizacija za komunalno preduzeće, urađeni projekti za elektrifikaciju sela čuvenih po proizvodnji paradajza, rešen je gorući problem opštine Lebane- vodosnabdevanje.

„Mi se aktivno pripremamo da i ove godine apliciramo na tom konkursu koji bude raspisalo navedeno ministarstvo i drago nam je što je na taj način prepoznata potreba za nekim našim dodatnim finansiranjem“, navodi Goran Lazarević, pomoćnik predsednika Opštine Lebane.

Od 6 lokalnih samouprava Jablaničkog okruga samo grad Leskovac nije među nerazvijenima.

„Uz pomoć ministarstva uspevaju da kupe određene mašine, asfaltiraju određene ulice, kupe određene agregate tako da su sve opštine u prethodnim pozivima bile aktivne“, kaže Miloš Ćirić, načelnik Jablaničkog okruga.

Potpuno je ista slika u svih pet okruga juga Srbije. Projekti su spremni i u najmanjoj opštini Pčinjskog okruga. Posle izgrađenog mosta u Radovnici, prioritet je kompletna rekonstrukcija Doma kulture vredna 70 miliona dinara.

„Znači puno i opština izdvaja skoro toliko sredstava koliko od ministarstva dobijemo samo da bi ovakav objekat dobio puni sjaj jer je rađen šezdesetih godinai stiglo je vreme za kompletnu rekonstrukciju“, kaže Nenad Krstić, predsednik Opštine Trgovište.

Šest lokalnih samouprava Jablaničkog i Topličkog okruga za prioritetne projekte, čiju realizaciju prati vladina medjuresorna radna grupa za razvoj južne Srbije, mogu da računaju na dodatnih milijardu 140 miliona dinara.