Nemačka će kupiti 35 borbenih aviona Lockheed F-35 od SAD usred ukrajinske krize

Nemačka će kupiti 35 borbenih aviona Lockheed F-35 od SAD usred ukrajinske krize

Nemačka će kupiti 35 američkih borbenih aviona F-35 kako bi zamenila svoj zastareli Tornado, saopštila je u ponedeljak, najavljujući prvi veliki odbrambeni sporazum otkako je kancelar Olaf Šolc obećao nadogradnju vojske od 100 milijardi evra kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Činilo se da je taj potez deo tektonske promene u nemačkoj bezbednosnoj politici, uključujući obećanje da će se dostići cilj NATO-a za odbranu od 2 odsto, nakon višegodišnjih optužbi da je Nemačka previše naklonjena Moskvi kao kompenzacija za svoju nacističku prošlost.

„Nakon što sam detaljno razmotrio sve dostupne opcije, odlučio sam da iniciram kupovinu aviona F-35 kao zamene za Tornado u ulozi nuklearnog deljenja“, rekla je ministarka odbrane Kristin Lambreht u saopštenju.

Tornado je jedini nemački mlaznjak koji može da nosi američke nuklearne bombe, koje su uskladištene u Nemačkoj, u slučaju sukoba. Ali nemačke vazdušne snage upravljaju Tornadom od 1980-ih, a Berlin planira da ga ukine između 2025. i 2030. godine.

Kao zamena, F-35 nudi jedinstvene mogućnosti za saradnju sa NATO saveznicima i drugim evropskim partnerima, rekao je Lambreht, misleći na činjenicu da su mnoge druge nacije naručile stelt mlaznjak koji je napravio Lokid Martin (LMT.N).

Izvor iz nemačke odbrane rekao je Rojtersu početkom februara da Berlin naginje kupovini F-35, ali konačna odluka nije doneta.

Berlin će takođe kupiti 15 aviona Eurofighter opremljenih za elektronsko ratovanje, sposobnost francusko-nemačkog proizvođača Erbas (AIR.PA), koju tek treba da razvije, navodi se u poverljivom dokumentu koji je poslat zakonodavcima da ih obavesti o planovima vlade.

Kupovina F-35 biće udarac za Boing (BA.N), čiji je F-18 favorizovala bivša nemačka ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer da zameni Tornado.

Odluka bi takođe mogla da uznemiri Francusku. Pariz je pratio razmatranja Nemačke o F-18 ili naprednijem F-35, strahujući da bi sporazum mogao da potkopa razvoj zajedničkog francusko-nemačkog borbenog aviona koji bi trebalo da bude spreman 2040-ih.

U nastojanju da ublaži zabrinutost Francuske, Lambreht je ponovio Šolca naglašavajući kontinuiranu podršku Nemačke zajedničkom programu boraca.