NBS: Agencija Fič potvrdila kreditni rejting Srbije na korak do investicionog

NBS: Agencija Fič potvrdila kreditni rejting Srbije na korak do investicionog

Rejting agencija FIč (Fitch) potvrdila je kreditni rejting Srbije na nivou BB+, što je na korak od investicionog rejtinga, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje, saopštila je večeras Narodna banka Srbije (NBS).

Agencija projektuje i da će devizne rezerve, koje su na rekordnom nivou, nastaviti da rastu i da će u naredne dve godine ostati na nivou koji pokriva preko pet meseci uvoza robe i usluga, što je iznad proseka zemalja istog rejtinga, navodi se u saopštenju NBS-a.

„U izveštaju se navodi i da je vrhunac inflacije iza nas i da je realno očekivati njen povratak na jednocifrene nivoe do kraja godine, čemu će doprineti i adekvatne reakcije Narodne banke Srbije. Ocenjuju i da će se na nivou cele godine značajno popraviti spoljna pozicija zemlje, kao rezultat rasta izvoza i manjeg uvoza energenata“, dodaje se još u saopštenju.

Kada je reč o javnim finansijama, agencija ističe da su rezultati u 2023. godini bolji od plana usled, kako se tvrdi u saopštenju NBS-a, bolje naplate prihoda zbog visoke profitabilnosti privrede i snažnog tržišta rada, kao i zbog manjih izdataka za energente.

„Agencija ističe da je u drugom tromesečju rast bruto domaćeg proizvoda ubrzan na 1,7 odsto međugodišnje, a u drugoj polovini godine očekuju da privredna aktivnost nastavi da raste vođena daljim rastom izvoza, boljom poljoprivrednom sezonom i nastavkom pozitivnih kretanja u sektoru usluga, posebno u IKT sektoru. Na nivou ove godine očekuju rast od 2,4 posto i ubrzanje na 3,4 odsto sledeće godine“, navela je Narodna banka Srbije.

„Čuvajući stabilnost po svaku cenu, očuvali smo poslovno poverenje i obezbedili uslove za visoke iznose direktnih investicija. Zahvaljujući tome, zabeležili smo i rast izvoza robe i usluga od 32 odsto prošle godine i 14 prošle u prvoj polovini ove godine, uprkos nižoj eksternoj tražnji. Deficit tekućeg računa platnog bilansa, koji je u prvoj polovini ove godine iznosio svega 1,6 odsto bruto domaćeg proizvoda, najniži je do sada i višestruko je pokriven prilivom stranih direktnih investicija. Sve su to rezultati koje prepoznaje i rejting agencija Fič“, navela je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.