Nastavljeno suđenje za „Jovanjicu 1“: Tužilac Drecun izjavio da mu je pripadnik BIA pretio

Nastavljeno suđenje za „Jovanjicu 1“: Tužilac Drecun izjavio da mu je pripadnik BIA pretio

Posle sedam meseci pauze nastavljeno je suđenje u postupku poznatijem u javnosti kao „Jovanjica 1″.

Na početku ročišta pre nego što se nastavilo sa izvođenjem pisanih dokaza postupajući tužilac Saša Drecun osvrnuo se na okolnosti koje su prethodile odluci Apelacionog suda kojom je preinačena druga odluka Višeg suda da iz postupka isključi korpus dokaza koji se odnose na pronalazak 660 kilograma već osušene marihuane.

Posebno značajno je bilo to što je tužilac Drecun kazao da je ispred svoje zgrade 7. jula 2023, a to je vremenski period između dva svedočenja inspektora Dušana Mitića u slučaju Jovanjica, video pripadnika BIA, koji je inače optužen u postupku „Jovanjica 2“. Dodao je Drecun da je taj isti pripadnik BIA, nakon što je završeno pripremno ročište za „Jovanjicu 2“, prišao njegovom stolu i uputio mu pretnju.

„Ja sam o tome sačinio službenu belešku i obavestio nadležne organe i molim da se on sasluša kao svedok“, kazao je Drecun.

Podsetimo, u postupku „Jovanjica 2“, među optuženim pripadnicima bezbednosnih službi su dvojica pripadnika BIA – Aleksandar Tošić i Branislav Radosavljević. Međutim, tužilac Drecun nije naveo koji pripadnik BIA mu je pretio.

Osvrnuo se tužilac Drecun i na to da je predsednik sudskog veća Zoran Ganić na ročištu koje je u postupku „Jovanjica 1“ održano 27. septembra 2023. godine kazao da nije neophodno ispitati bivšeg načelnika Četvrtog odeljenja beogradske policije Slobodana Milenkovića odmah, kako je to prethodno naložio Apelacioni sud, već da će biti saslušan u nastavku glavnog pretresa. Takvu odluku tada je sudija Ganić obrazložio činjenicom da su svedočila četvorica inspektora – Miloš Jurišević, Ljubomir Petrović, Dušan Mitić i Milan Isakov.

S obzirom na to da su svi pomenuti inspektori tokom svojih svedočenja navodili da će o razlozima i načinu postupanja policije na imanju Jovanjica govoriti više i detaljnije njihov tadašnji načelnik Slobodan Milenković, tužilac Drecun je kazao da bi pre nastavka izvođenja dokaza u ovom postupku trebalo pozvati da svedoči inspektor Milenković.

Dodao je tužilac Drecun da je reč o postupku koji je značajno medijski propraćen i da je nakon svedočenja inspektora nastavljena hajka na njih i njihova satanizacija, da inspektori Slobodan Milenković i Dušan Mitić imaju zaštitu Specijalne antiterorističke jedinice od prošle godine i da takva zaštita „nije tek tako“ dodeljena, već sa razlogom.

Naveo je Drecun još nekoliko činjenica u prilog svom zahtevu da se Milenković ispita pre nastavka suđenja. Kazao je i da je odbrana prvooptuženog Predraga Koluvije takođe u novembru tražila da se ispitaju svi policijski inspektori koji su učestvovali u policijskim akcijama na „Jovanjici“ uključujući i njihovog načelnika Slobodana Milenkovića.