NALED: Unapređenje elektronske dostave dokumenata u više od 100 gradova Srbije

NALED: Unapređenje elektronske dostave dokumenata u više od 100 gradova Srbije

Više od 100 gradova i opština imenovalo je administratore i šalterske službenike koji će građanima pomagati u otvaranju naloga na portalu eUprava i omogućiti da iz kuće zakažu termin za izdavanje ličnih dokumenata, plate porez na imovinu, upišu dete u vrtić ili školu ili obave neku od 500 usluga koje nudi portal, saopštio je NALED.

Kako se navodi, NALED u saradnji sa Kancelarijom za IT i eUpravu, uz finansijsku podršku Evropske banke za obnovu i razvoj, sprovodi projekat unapređenja elektronske dostave dokumenata građanima i privredi od organa javne uprave.

Deo projekta čini i inicijativa, koju je podržalo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, da se otvaranjem naloga na portalu eUprava omogući što većem delu stanovništva da postanu eGrađani i administrativne poslove obavljaju elektronski.

„Otkako je 30. decembra upućena inicijativa lokalnim samoupravama da imenuju administratore i šalterske službenike, do sada je to učinilo 106 gradova i opština, rekao je direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović.

On je naveo da se sa NALED sada radi na osnaživanju kapaciteta lokalnih samouprava kako bi postale elektronski servis građana i kako bi unapredile rad u digitalnom okruženju, a posebna pažnja posvećuje se upoznavanju građana sa uslugama elektronske uprave i njihovom ohrabrivanju da te usluge više koriste.

Direktorka za regulatornu reformu u NALED Jelena Bojović navela je da će građani, uz ličnu kartu, na šalteru dobiti korisničko ime i lozinku, kao i instalaciju aplikacije na mobilnom telefonu i službenici će im objasniti osnovne funkcionalnosti i način rada portala.

Pored otvaranja naloga, građani će dobiti i odštampane podatke (parametre) za svaki sledeći ulazak na Portal. Za pristup portalu koristiće tzv. dvofaktorsku autentikaciju, odnosno nakon unosa korisničkog imena i lozinke na mobilni telefon ili tablet stići će im zahtev da jednim klikom potvrde da su zaista oni pokušali da pristupe svom nalogu što osigurava dodatni nivo bezbednosti ličnih podataka.