NALED: Elektronska prijava poljoprivrednih gazdinstava kreće od 1. jula 2022.

NALED: Elektronska prijava poljoprivrednih gazdinstava kreće od 1. jula 2022.

Od 1. jula 2022. godine poljoprivredna gazdinstva elektronski će se registrovati na platformi eAgrar, što je predviđeno usvojenim izmenama i dopunama Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju. Prema oceni NALED-a, elektronska registracija poljoprivrednika „skratiće dosadašnju proceduru čak četiri puta, dok će troškovi prijave biti smanjeni za 80 odsto“.

Na razvoju eAgrara zajedno rade Ministarstvo poljoprivrede i NALED, a cela slika biće zaokružena 1. januara 2023. kada će poljoprivrednici moći onlajn, u nekoliko klikova, da se prijave za državne subvencije, ističe NALED u saopštenju.

Kako se navodi, uvođenje digitalnog registra nalazi se na listi prioriteta Uprave za agrarna plaćanja, kao organa koji vodi registar.

„Dosadašnja praksa registracije nalagala je poljoprivrednicima da dostave više od 90 podataka u 10 različitih dokumenata, od čega je 70 odsto informacija bilo suvišno, poput dokaza o vlasništvu zemljišta ili nad životinjama, jer već postoje u bazama različitih državnih organa. Osim što je bilo neophodno da za ovaj postupak izdvoje gotovo pet sati, poljoprivrednici su svaki put morali da plate i takse za razne izvode i potvrde, što ih je godišnje ukupno koštalo oko dva miliona evra. Zato pozdravljamo odluku Vlade da se ovaj postupak skrati, a podaci iz preko 20 javnih registara uvežu i učine dostupnim i vidljivim na jednom mestu svima“, kaže izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.