Ružić: Više od 10.000 novih mesta za decu u vrtićima

Ružić: Više od 10.000 novih mesta za decu u vrtićima

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da se, zahvaljujući izgradnji novih vrtića i adaptacijom postojećih, očekuje povećanje mesta u vrtićima za više od 10.000.

„Predškolsko vaspitanje i obrazovanje treba da bude dostupno svakom detetu. Povećanjem broja mesta u vrtićima i izgradnjom novih objekata, omogući će da veliki broj dece, a posebno iz socijalno i ekonomskih ugroženih društvenih grupa, za koje se procenjuje da ih ima gotovo 4.500, dobije priliku da ide u vrtić“, kazao je Ružić.

Ružić je napomenuo da je će se kvalitet predškolskog vaspitanja i obrazovanja unaprediti i kroz obezbedjivanje stručne podrške predškolskim ustanovama u primeni nove programske koncepcije „Godine uzleta“.

Više od 12.000 vaspitača i stručnih saradnika u Srbiji biće uključeno u te obuke, dodao je on.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je u okviru Projekta inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja izgradilo nove vrtiće, nabavilo mini buseve za prevoz dece i roditelja iz udaljenih naselja, organizovalo obuke za zaposlene u predškolskim ustanovama i jedinicama lokalnih samouprava.