Radnici Fijat plastika od 11. februara stupaju u generalni štrajk

Radnici Fijat plastika od 11. februara stupaju u generalni štrajk

Pošto poslodavac nije prihvatio sve zahteve u vezi sa zaradama, Štrajkački odbor fabrike „Fijat plastik“ u Kragujevcu najavio je da će radnici stupiti u generalni štrajk i prekinuti proizvodnju branika za fijat 500L.

Predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Miljković je rekao da će potpuna obustava rada biti od četvrtka 11. februara, a do tada će zaposleni nastaviti jednočasovni štrajk upozorenja, koji su započeli 12. januara. Miljković je rekao da zaposleni ne traže povećanje zarada nego, kako je rekao, samo ono što im je oduzeto.

On je naveo da je ključni zahtev radnika da im poslodavac plaća regres bez umanjenja za više od 50 posto.

Traže i da naknada za plaćeno odsustvo umesto 60 odsto bude 65, koliko primaju i radnici Fijat Krajsler automobili Srbija (FCA) u Kragujevcu.

Radnici očekuju i da im bude izjednačena naknada za „minuli rad“ sa kolegama u FCA.

„Pregovarali smo sa Nikolom Jerotijevićem, prvim menadžerom kompanije Fijat Krajsler automobili Srbija, čija je sestrinska firma Fijat Plastik. Iako smo se pomerili sa mrtve tačke, nije prihvaćen naš ključni zahtev da se regres ne umanjuje“, rekao je Miljković.

On je naveo da je tokom pregovora predstavnik poslodavca pokazao spremnost za korekciju naknade za plaćeno odsustvo, ali budući da nije prihvaćen „ključni“ zahtev u vezi sa regresom, to je bila „prelomna tačka“ za odluku o stupanju u generalni štrajk.