Potpisan memorandum o izgradnji metroa u Beogradu

Potpisan memorandum o izgradnji metroa u Beogradu

Krajem godine počeće izgradnja prve linije metroa u Beogradu, najavio je danas ministar finansija Siniša Mali, nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju za projekat Beogradski metro, čija bi izgradnja, prema preliminarnim analizama trebalo, kako kaže, da košta 4,4 milijarde evra.

Memorandum su potpisali ministar finansija Srbije, direktor JKP „Beogradski metro i voz“ Stanko Kantar, potpredsednik grupe „Alstom“ Filip Deler, generalni direktor „Ežis“ Oliver Buvar i predstavnik kompanije „Pauer Čajna“ Šje Ziđi.

„Potpisivanjem ovog sporazuma jasno se definišu prava i obaveze svih učesnika u projektu. Time je napravljen korak bliže rešenju vicedecenijskog sna. Krajem godine već krećemo u izgradnju prve linije beogradskog metroa“, istkao je Mali.

Francuske kompanije radiće na obezbedjivanju kompozicija i izgradnji podsistema, a Kinezi će izvoditi građevinske radove.

Potpisivanju su prisustvovali i ministar saobraćaja Tomislav Momirović, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, kao i ambasadori Kine i Francuske  – Čen Bo i Žan Luj Falkoni.