Gojković u Kragujevcu: Prestonica kulture Srbije će prvi put biti proglašena 2023.

Gojković u Kragujevcu: Prestonica kulture Srbije će prvi put biti proglašena 2023.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković najavila je da će 2023. godine, po ugledu na Evropu, prvi put biti proglašena Prestonica kulture Srbije.

Ona je rekla da je za realizaciju projekata iz oblasti kulture ove godine opredeljeno 320 miliona dinara, da je konkurs za ta sredstva otvoren do kraja februara, nanakon čega će komisije odlučivati o njihovom kvalitetu.

„Tu ima dosta prostora za lokalne samouprave“, rekla je ministarka Gojković prilikom posete Kragujevcu.

Ona je zajedno sa gradonačelnikom Kragujevca Nikolom Dašićem obišla multifunkcionalnu dvoranu „Šumadija“, koja je već deset godina zatvorena i ozbiljno devastirana.

Njena rekonstrukcija, revitalizacija i stavljanje u funkciju su prioriteti grada Kragujevca, a u finansiranju obnove treba da učestvuju i druga ministarstva, ne samo Ministarstvo kulture i informisanja, rekla je Gojković.

Odgovarajući na pitanje novinara zašto Ministarstvo kulture i informisanja, uprkos brojnim obećanjima, nije učinilo ništa da zaštiti objekte koji se nalaze na prostoru kulturno istorijskog kompleksa Knežev arsenal, ministarka Gojković je odgovorila da nije upoznata šta je ministarstvo obećavalo i ispunjavalo u prošlosti i obećala da će se ozbiljno pozabaviti i tom temom.

Pre tri dana urušila se krovna konstrukcija Stare mašinske radionice u okviru kulturno istorijskog industrijskog kompleksa Knežev arsenal, koji se nalazi pod zaštitom države.