Moskva: Uništeno skladište sa zapadnim oružjem

Moskva: Uništeno skladište sa zapadnim oružjem

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je u nedelju da je izvršilo napad na zalihe stranog oružja na vojnom aerodromu u blizini crnomorske luke Odesa u Ukrajini.

Supersonic Oniks rakete uništile su hangar sa „oružjem i municijom dobijenom iz SAD i evropskih država“, rekao je portparol Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov na dnevnom brifingu za novinare. On je dodao da je uništena i pista.

Ministarstvo je takođe objavilo video snimak lansiranja rakete. Nije odmah bilo jasno kada se tačno to dogodilo, ali guverner Odeske oblasti Maksim Marčenko je u subotu tvrdio da je ruska „raketa Bastion, lansirana sa Krima“ uništila pistu na novoizgrađenom aerodromu u Odesi.

Konašenkov je na brifingu takođe rekao da je sedam ukrajinskih vojnih ciljeva pogođeno vazdušnim udarima, uključujući dve raketne baterije protivvazdušne odbrane S-300 u blizini gradova Zaporožje i Artemovsk.

Rusija je prošle nedelje tvrdila da je uništila logistički centar u Odesi gde je bila uskladištena serija stranog oružja. Ukrajina je, međutim, insistirala da je nekoliko ruskih projektila pogodilo stambene zgrade, ubijajući civile.

I Rusija i Ukrajina poricale su da su gađale civilne mete i optužile jedna drugu za ratne zločine.

Rusija je napala susednu državu krajem februara, nakon neuspeha Ukrajine da sprovede uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Nemački i francuski posrednički protokoli su osmišljeni da daju otcepljenim regionima poseban status u okviru ukrajinske države.

Kremlj je od tada zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.