Vojska Srbije priprema procenu za vraćanje obaveznog služenja vojske

Vojska Srbije priprema procenu za vraćanje obaveznog služenja vojske

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović, najavio je da će do kraja meseca Vojska Srbije dostaviti procenu i predlog predsedniku države Aleksandru Vučiću o vraćanju obaveznog služenja vojnog roka. U intervjuu za Politiku, Mojsilović je istakao da je Vojska razradila više modela služenja vojnog roka, s jasno definisanim efektima, ali da se optimalni model još uvek nije otkrio.

General Mojsilović naglasio je da je za vraćanje obaveznog služenja vojnog roka neophodan širi društveni konsenzus, ističući da je ovo pitanje više od vojnog, već i društvenog značaja.

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, Mojsilović je upozorio na osetljivu bezbednosnu situaciju. Naglasio je da konstantni napadi albanskih ekstremista na Srbe predstavljaju izvor ugrožavanja bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji.

General Mojsilović je takođe izrazio zahvalnost za pravovremenu reakciju i uspešno oporavak starijeg vodnika Branka Vojvodića, koji je nedavno teško povređen tokom vojne vežbe specijalne jedinice. Osvrćući se na nedavni tragični događaj tokom vežbe na kanalu Dunav-Tisa-Dunav, gde je poginuo zastavnik Mijodrag Tošković, Mojsilović je naveo da se komisije i dalje bave rasvetljavanjem svih okolnosti ovog događaja.