YUTA: Mladima od 16 do 30 godina uz vakcinu i turistički vaučer od 50 evra

YUTA: Mladima od 16 do 30 godina uz vakcinu i turistički vaučer od 50 evra

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (YUTA) predložila je Vladi Srbije da mladi uzrasta od 16 do 30 godina prilikom vakcinacije dobiju vaučer za turistička putovanja u vrednosti od 50 evra, od čega bi država subvencionisala 30, a turističke agencije 20 evra, istakao je u razgovoru za portal N1 direktor YUTA Aleksandar Seničić.

Kako je objasnio Seničić, vaučer bi mogao da se iskoristi za putovanje preko turističkih agencija, kako u zemlji tako i inostranstvu.

“Reč je populaciji koju treba najviše motivisati da se vakciniše protiv kovida-19, jer je prema zvaničnim statistikama upravo u toj starosnoj grupi najmanji broj vakcinisanih. Podelom vaučera pokušali bismo da dodatno motivišemo te mlade ljude da se vakcinišu. Model bi funkcionisao tako što bi država naknadno plaćala agencijama iznos od 30 evra po osnovu tih vaučera, dok bi preostalih 20 evra predstavljalo učešće samih agencija“, naglasio je direktor YUTA.

Seničić je dodao i da je Kriznom štabu i Vladi Srbije upućena inicijativa da deca mlađa od 16 godina, čiji su roditelji vakcinisani, budu oslobođeni plaćanja PCR testa. On je naglasio da deca do tog uzrasta ne mogu da budu vakcinisana, pa je PCR testiranje jedini način da uđu u drugu državu, a to je, kako je istakao, veliki izdatak za porodice.