Meštani Pakovraća blokiraju izgradnju auto-puta, prekinuli pregovore s Vladom i Putevima Srbije

Meštani Pakovraća blokiraju izgradnju auto-puta, prekinuli pregovore s Vladom i Putevima Srbije

Meštani sela Pakovraće kod Čačka, koji 67. dan blokiraju izgradnju auto-puta Preljina-Požega, zahtevajući da im se isplati zemlja koja im je oduzeta zbog izgradnje, od danas prekidaju sve pregovore sa Vladom Srbije i Javnim preduzećem (JP) „Putevi Srbije“ o ispunjenju zahteva.

„Prekidamo sve pregovre s Vladom i ‘Putevima Srbije’ jer su ti pregovori postali neozbiljni. Ubuduće te institucije mogu da se obrate samo našem advokatu Zoranu Pešiću i da pregovaraju s njim o ispunjenju naših zahteva“, rekao je agenciji Beta jedan od učesnika blokade, stanovnik Pakovraća, Miloš Nikolić.

On je istakao da meštani nastavljaju blokadu radova na izgradnji auto-puta: „Mi ostajemo na blokadi i ne pomeramo se. Ako treba pravdu ćemo tražiti i na sudu u Strazburu“.

Dodao je da je pre nekoliko dana Viši sud u Čačku poništio presudu Opštinskog suda po žalbi jednog stanovnika Pakovraća, ne prihvatajući cenu koju je taj sud odredio za eksproprisanu zemlju.

„Presudom Višeg suda ponovo je vraćeno sudjenje na Osnovni sud i sada počinje ispočetka sudjenje oko oduzete zemlje koje traje već dve godine“, rekao je Nikolić.

Opštinski sud je presudio da se meštanima Pakovraća zemlja koja im je oduzeta za izgradnju auto-puta, isplati po 1.200 do 1.400 dinara po kvadratnom metru, na šta su JP „Putevi Srbije“ uložili žalbu Višem sudu.

Po rečima meštana, prvobitna ponudjena cena bila je od 30 do 200 dinara, zbog čega su se žalili.

Direktor JP „Putevi Srbije“, Zoran Drobnjak, posetio je početkom avgusta meštane na blokadi i obećao da će se založiti u Vladi da im se isplati oduzeta zemlja po presudama Opštinskog suda.

Drobnjak je tada najavio mogućnost da „Putevi Srbije“ odustanu od žalbe pred Višim sudom na presudjenu cenu za oduzetu zemlju, čime bi se okončali sudski procesi meštana Pakovraća sa državom, koji traju više od dve godine.

Meštani Pakovraća kažu da su ogorčeni izjavom predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je ove nedelje na sednici Skupštine Srbije rekao da izgradnju auto-puteva usporavaju veštaci, poreske uprave i advokati što je „začarani krug u kojem svi stiču političke poene, a niko neće pošteno da kaže šta je problem“.

Nikolić je agenciji Beta, komentarišući izjavu predsednika, rekao da je „poreska uprava pogrešila kada je odredila da cena zemlje koja se oduzima jednom broju meštana bude od 20 do 300 dinara, a drugima 1.500 dinara. Pa ja pitam predsednika Vučića da li ti ljudi koji su pogrešili u Poreskoj upravi i dalje rade ili su smenjeni“.

Dodao je da je sudske veštake birao sud, a ne meštani Pakovraća, i da su veštaci cenu za oduzetu zemlju procenili po odlukama koje je Gradska uprava Čačka odredila za cenu zemlje u petoj zoni za 2021. godinu.

„I sa kim su se to udružili seljaci iz Pakovraća i njihovi advokati, sa sudijama i veštacima? Pa da li je to moguće!?“, rekao je Nikolić.

Po rečima učesnika blokade, radovi na izgradnji auto-puta sada se odvijaju samo na parcelama meštana koji su bili zadovoljni isplaćenom cenom za oduzetu zemlju, u dužini od oko 200 metara, dok su radovi blokirani na deonici trase od oko pet kilometra, na parcelama meštana koji se sude za oduzetu zemlju jer nisu zadovoljni cenom.

Izgradnju auto-puta kroz selo Pakovraće kod Čačka meštani su zaustavili pre više od dva meseca blokadom firme za proizvodnju betona, kao i regionalnog puta Čačak-Lučani gde zaustavljaju vozila izvodjača radova, dok ostala propuštaju.

Meštani Pakovraća su pre sedam dana proširili blokadu tako što su sprečili radove na izgradnji auto-puta i na parcelama kroz koje prolazi deonica auto-puta, a koje još nisu isplaćene.