Zlato je palo na dvogodišnji minimum

Zlato je palo na dvogodišnji minimum

Cena zlata je u petak pala na najniži nivo od aprila 2020. pošto su investitori i dalje bili oprezni u pogledu agresivnijih povećanja kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi, uprkos novoj rundi mešovitih podataka o američkoj ekonomiji.

Spot zlato je palo na 1.670 dolara po unci od 11:00 GMT. Veoma osetljivo na povećanje američkih stopa, zlato koje se ne prinosi izgubilo je skoro 400 dolara od svog vrhunca u martu.

„Tržište zlata je očigledno postavilo cene u agresivnijim američkim Federalnim rezervama uoči sastanka sledeće nedelje, što odražava odlučnost Centralne banke da se bori protiv inflacije“, rekao je u četvrtak za Rojters Karsten Menke, šef istraživanja sledeće generacije u Julius Baeru.

Iako je konsenzus za porast od 75 baznih poena (bps), neki čak očekuju i povećanje u celini procentnih poena, što se delimično odražava na tržište zlata, rekao je Menke, dodajući da bi povećanje od 75 baznih poena predstavljalo pozitivno iznenađenje za tržište zlata.

„Šteta je uzrokovana tržišnim cenama u povećanju stope od 1% sledeće nedelje i krajnje stope od oko 4,5%. Maloprodaja veća od očekivane ne pomaže“, rekao je za Bloomberg šef robne strategije u Sako banci Ole Hansen.

Plemeniti metal je pao za 9% ove godine pošto je Fed agresivno podigao stope, što je izazvalo odlive sredstava koja ne nose kamatu.