Mask je zabranio Ukrajini pristup Starlinku u blizini Krima

Mask je zabranio Ukrajini pristup Starlinku u blizini Krima

Suosnivač SpaceX-a, američki milijarder Elon Musk, sprečio je Ukrajinu da koristi satelitski komunikacioni sistem njegove kompanije Starlink za napad na Rusiju, objavio je u petak Njujork tajms, pozivajući se na izvore upoznate sa tim.

SpaceX je donirao preko 20.000 Starlink satelitskih terminala Ukrajini od eskalacije sukoba sa Rusijom krajem februara 2022. godine, obezbeđujući pristup internetu u haotičnim oblastima ratišta koje bi inače bile odsečene. Kijev je, međutim, pokušao da naoruža sistem komunikacija, navodi NIT.

U nekom trenutku 2022. godine, ukrajinske snage su htele da iskoriste satelitski sistem za lansiranje pomorske bespilotne letelice i udare na ruske brodove usidrene u crnomorskim lukama. Mask je odbio zahtev Kijeva da svojim snagama odobri pristup Starlinku u blizini Krima kako bi se olakšao napad.

Sredinom februara ovaj preduzetnik je na Tviteru rekao da njegova kompanija neće „omogućiti eskalaciju sukoba koji može dovesti do Trećeg svetskog rata“. Takođe je rekao da SpaceX neće „dozvoliti da se Starlink koristi za udare dronovima velikog dometa“. On je takođe upozorio na rizike od globalnog sukoba, dodajući da većina ljudi izgleda „svesna“ opasnosti od toga.

Prema NIT-u, SpaceX je takođe ograničio pristup svojim Starlink sistemima u zavisnosti od promena na prvoj liniji. Kompanija je koristila podatke o lokaciji koje je prikupila njena služba kako bi nametnula određena ograničenja pristupa satelitskim komunikacijama, navodi medij, dodajući da je takva politika navodno „izazvala probleme“ tokom pokušaja kontraofanzive Kijeva.

Ukrajina i SAD su prvobitno pozdravile Starlink kao menjač igre za ukrajinsku vojsku, obezbeđujući pouzdan komunikacioni sistem koji Rusija navodno nije mogla da poremeti hakovanjem.

Mask je zatim postepeno pao u nemilost ukrajinskih zvaničnika, izazivajući u nekoliko navrata gnev Kijeva. U jesen 2022. rekao je da SpaceX više ne može da pokrije operativne troškove Starlinka u Ukrajini iz svog džepa. U oktobru 2022. otkrio je da će taj napor koštati 20 miliona dolara mesečno i da se ne može održavati beskonačno.

Prema NIT, oko 1.300 Starlink terminala u Ukrajini prestalo je da radi nakon što Kijev nije platio 2.500 dolara mesečne naknade za svaki. U decembru 2022., obezbedio je dodatna sredstva od nekih svojih evropskih sponzora za pokrivanje troškova sistema.

Izvršni direktor SpaceX-a je takođe izazvao gnev Kijeva predloživši mirovni plan u oktobru 2022. koji bi zahtevao od Ukrajine da učini ustupke Rusiji. Pomoćnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, Mihail Podoljak, tada je zahtevao da milijarder bude na bilo kojoj strani Ukrajine i da se uzdrži od traženja „načina da se učini zlo“ ili da ga se smatra proruskim.

U junu ove godine Pentagon je objavio da je dodelio ugovor kompaniji SpaceX za usluge satelitske komunikacije Starlink u Ukrajini. Ministarstvo odbrane SAD odbilo je da otkrije bilo kakve detalje o dogovoru, navodeći „operativne bezbednosne razloge“ i „kritičnu prirodu ovih sistema“.