Mali: Porez ne plaćaju frilenseri koji su mesečno zarađivali do 64.000 dinara

Mali: Porez ne plaćaju frilenseri koji su mesečno zarađivali do 64.000 dinara

Frilenseri koji su mesečno prihodovali do 64.000 dinara, odnosno godišnje do 768.000 dinara, po novom zakonskom rešenju neće imati obavezu da pokriju poreze i dopirnose koje nisu platili, izjavio je ministar finansija Siniša Mali obrazlažući u Skupštini Srbije poslednje izmene Zakona o porezu na dohodak građana. Od 1. januara 2022. godine neoporezivi minimum biće 54.900 dinara.

Po novom predlogu, godišnje se iz oporezivanja izuzimaju prihodi do iznosa od 384.000 dinara. Normirani troškovi se, po novom predlogu, priznaju u visini od 50 odsto, a kamata se ne obračunava do dana donošenja rešenja Poreske uprave Srbije.

Poreska osnovica za naplatu obaveza frilensera računa se tako što se od ostvarenog prihoda oduzme neoporezivi deo – on iznosi 32.000 dinara na mesečnom, odnosno 384.000 dinara na godišnjem nivou. Takođe, frilenserima se priznaju takozvani normirani troškovi u iznosu od 50 odsto – što prestavlja poresko oslobođenje.

Ostatak čini poresku osnovicu na koju se obračunava porez i pripadajući doprinosi.

„Obaveze po osnovu poreza i doprinosa za frilensere utvrđuju se rešenjem Poreske uprave Srbije, a rešenja dolaze nakon usvajanja ovog zakona“, naveo je Siniša Mali.

Od 1. januara, a to je rok koji je predložen novim amandmanom, frilenseri će poreze i doprinose plaćati kvartalno.