Majić: Da biste imali bojkot, prvo morate imati izbore

Majić: Da biste imali bojkot, prvo morate imati izbore

Miodrag Majić, sudija Apelacionog suda u Beogradu i jedan od inicijatora ProGlasa, izjavio je u emisiji Newnight da je bojkot izbora neprihvatljiv u sadašnjoj situaciji jer Srbija nema prave izbore. Kritikovao je nedostatak fer izbora i naglasio da je situacija u vezi s manipulacijom na izborima iznenadila članove ProGlasa.

Majić je najavio emitovanje dokumentarnog filma ProGlasa na TV N1 i organizovanje tribina širom Srbije kako bi se građani podsetili na ono što se zaista dogodilo na nedavnim izborima. Istakao je da je važno da građani budu obavešteni o stvarnom stanju, s obzirom na to da mnogi još uvek veruju da su nedavni izbori bili savršeni.

Govoreći o planiranim akcijama ProGlasa, Majić je istakao da će biti uključeni i drugi ljudi koji podržavaju njihovu inicijativu. Prva aktivnost biće prikazivanje dokumentarnog filma koji će poslužiti kao podsećanje na nedavne izbore i njihove nedostatke.

Majić je takođe govorio o pregovorima vlasti i opozicije, ističući da postoji određeni nivo dijaloga koji, iako ograničen, postoji. Smatra da je predlog za izmenu ustavnog zakona ozbiljan i pruža realnu mogućnost za rešavanje trenutne političke krize.

ProGlas se ne bavi time šta je dobro za opoziciju ili vlast, već se fokusira na obezbeđivanje fer i slobodnih izbora za sve građane Srbije, naglasio je Majić. Ipak, istakao je da će bojkot biti teško izbeći ako se ne uspostave pravi uslovi za izbore.

Majić je takođe izrazio razočaranje u nedostatak odgovora od strane Ustavnog suda u vezi s pitanjima koja su od javnog značaja za građane Srbije. Smatra da su sve institucije u zemlji razorene i da su stavljene u službu aktuelne vlasti, što je suprotno ustavnim principima.

Kao zaključak, Majić je istakao važnost informisanja građana i otvaranje dijaloga kako bi se rešili problemi u društvu.