Lekari: Vrućine utiču i na zdrave, uzimati dovoljno tečnosti i smanjiti fizičku aktivnost

Lekari: Vrućine utiču i na zdrave, uzimati dovoljno tečnosti i smanjiti fizičku aktivnost

Zbog tropskih vrućina koje su ovih dana u Srbiji, veliki broj pacijenata sa hroničnim obolenjima javlja se lekarima zbog tegoba koje imaju. Prema rečima lekara, najčešće se javljaju pacijenti sa povišenim krvnim pritiskom, srčani bolesnici i asmatičari.

Prema najavama Republičko hidrometeorološkog zavoda Srbije trpske vrućine nas očekuju do kraja radne nedelje pa lekari savetuju svima da smanje fizičku aktivnost, izaske iz kuće ne planiraju u najtoplijem delu dana od 10 do 17 sati, a ukoliko ipak moraju napolje obavezno obuku laganu odeću, svetlih boja sa dugim rukavima i nogavicama. Takođe je važno, tvrde lekari, da se nose šeširi sa većim obodom koji će nas zaštiti od sunca i obavezno korišćenje krema za zaštitu od sunca.

Hroničnim pacijentima savetuje se redovno uzimanje propisane terapiju, koju nikako ne bi smeli da redukuju na svoju ruku, već isključivo uz konsultaciju sa izabranim lekarom.

Najtopliji deo dana najbolje je provoditi u rashlađenim prostorijama, ali lekari upozoravaju da bi i korišćenje klima uređaja trebalo da bude dozirano, a razliku između spoljašnje i temperature u rashlađenoj prostoriji ne bi trebalo da bude veća od 10 stepeni.

Tokom predstojećih tropskih dana trebalo bi konzumirati sveže voće i povrće, laganije obroke i uzimati dovoljne količine tečnosti.