Kragujevac: Održana prva sednica Apelacionog veća u slučaju Jasne Radivojev

Kragujevac: Održana prva sednica Apelacionog veća u slučaju Jasne Radivojev

Danas je u Apelacionom sudu u Kragujevcu održana prva sednica na kojoj je čitana presuda Višeg suda u Jagodini u slučaju Jasne Radivojev koja je optužena za ubistvo u pokušaju sa predomišljajem I preduđena joj je u novembru prošle godine kazna od 10 godina zatvora. Jasna je naima bila žrtva porodičnog nasilja od strane svog supruga godinama, nije se nikada odvažila da se obrati institucijama za pomoć pa je prema rečima njenog branioca od žrtve postala okrivljena.

Jasna je, kako kaže, deset godina trpela nasilje I psihičko I fizičko. Nikada nije imala zaštitu institucija. Kako naglašava dato joj je do znanja da nema izlaza iz tog začaranog kruga I da mora kako zna I ume da izdrži I preživi sve što se dešavalo

„Bilo je situacija kada sam razmišljala da je to poslednja situacija koja mi se desila, koju sam istrpela I da moram prijaviti ali su tada pretnje bile vrlo opopljive I realne I plašila sam se za život svoj, život svoje dece, bližnjih I nisam se usudila nikada da prijavim niti sam osetila bilo kakvu zaštitu, eventualno podršku institucija da se ohrabrim na taj potez“, kaže Jasna.

Jasna se nada da će sud u Kragujevcu videti I shvatiti sve ono što sud u Jagodini nije shvatio I nije želeo da vidi. U međuvremenu je dobila podršku mnogih žena iz javnog I političkog života.

“ Jasno je kroz celu papirologiju I ono što smo mogli da vidimo I na osnovu dokumatcije sudske I presude koja je bila rezultat tog postupka da je institucija apsolutno zakazala, da su dokazi koji su izneti u samom postupku prosto ne odgovaraju kazni koja je izrečena I da sve upućuje na to da sud koji bi trebalo da bude nepristrasna institucija zapravo bio pod uticajem nečijim I da mi zapravo smatramo da je to nedopustivo“, ističe Ana Jakovljević narodna poslanica isperd Narodnog pokreta.

Nakon donošenja prvostepene presude u Višem sudu u Jagodini, u odbranu Jasne se uključio I advokat Borivoje Borović koji je danas prisutvovao prvoj sednici Apelacionog suda u Kragujevcu.

„Smatram da sud ima dovoljno osnova da ukine ovu presudu I vrati prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje, s tim što smo predložili da sud ukoliko donese takvu odluku odredi novo sudsko veće. Takođe smo predložili da se prihvate neki dokazi koje je uporno odbijalo to prvostepeno veće“, rekao je Borović

Borović je ovakvu prvostepenu presudu nazvao skandaloznom.

„Naime, umesto da žrtva koja je sve vreme trpela torturu od strane supruga bude blagovremeno zaštićena ona je dovedena u stanje da navodno izvrši ovo krivično delo koje nije potvrđeno ni na koji način“, kaže Borović

Očekuje da će Apelacioni sud uvažiti njihove zahteve I da će Jasnu braniti pred sudom u Jagodini u sasvim drugačijim okolnostima.