Si započeo posetu Srbiji na 25. godišnjicu NATO bombardovanja kineske ambasade

Si započeo posetu Srbiji na 25. godišnjicu NATO bombardovanja kineske ambasade

Poseta kineskog lidera Si Đinpinga Srbiji u utorak dolazi na simboličan datum – 25. godišnjicu bombardovanja kineske ambasade u Beogradu tokom vazdušnog rata NATO-a nad Kosovom. Bombardovanje, koje se dogodilo 7. maja 1999. godine, rezultiralo je smrću troje kineskih državljana i povređivanjem dvadesetoro ljudi.

Iako su Sjedinjene Američke Države izrazile izvinjenje, incident je opterećivao odnose između Kine i SAD-a. Mnogi u Kini sumnjali su da je napad bio namerni, što je izazvalo antiamerička osećanja i teorije zavere.

Bombardovanje ambasade približilo je Kinu i Srbiju, s obzirom na protivljenje Kine NATO kampanji i podršku Srbiji u njenim naporima protiv nezavisnosti Kosova. Danas, Kina je jedan od najvećih stranih investitora u Srbiji, dok Srbija ostaje lojalna saveznica Pekingu.

Poseta Si Đinpinga simbolizuje snažne veze između dve zemlje, a očekuje se da će Si Đinping na dan godišnjice odati počast žrtvama bombardovanja. Kineski kulturni centar sada se nalazi na mestu gde se nekada nalazila ambasada, simbolizujući rastući uticaj Kine u Srbiji i Evropi.