Kineski ministar spoljnih poslova posetio Indiju kako bi razgovarao o Ukrajini

Kineski ministar spoljnih poslova posetio Indiju kako bi razgovarao o Ukrajini

To je prvi sastanak na visokom nivou između dve zemlje od povećanja tenzija 2020. zbog graničnog sukoba.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji doputovao je u četvrtak uveče u Nju Delhi u diplomatsku posetu, gde se očekuje susret sa indijskim kolegom Subramanjamom Džaišankarom, saopštilo je indijsko ministarstvo spoljnih poslova. Ovo je prva poseta jednog visokog kineskog zvaničnika Indiji od graničnih sukoba u Ladaku 2020. godine.

Vang Ji je prethodno razgovarao sa indijskim savetnikom za nacionalnu bezbednost Ajitom Dovalom, navodi Rojters. I Kina i Indija držale su posetu u tajnosti sve dok pekinški diplomata nije sleteo u Nju Delhi kasno u četvrtak.

Razgovori, zakazani za petak, verovatno će biti fokusirani na granične tenzije između Indije i Kine, kao i na rusku vojnu ofanzivu u Ukrajini. Obe zemlje su se do sada uzdržale od osude i sankcionisanja Rusije zbog njenih postupaka, održavajući trgovinske odnose sa zemljom uprkos pritiscima Zapada.

Dok su dve nacije pozvale Rusiju da prekine neprijateljstva i traži diplomatsko rešenje, Indija nastavlja da kupuje rusku naftu i trenutno razgovara o načinima za prelazak na mehanizam trgovine rupija-ruba, omogućavajući dvema stranama da izbegnu trgovinu evrom ili dolar. Kina je više puta osuđivala jednostrane sankcije Moskvi, protestujući zbog isključenja Rusije iz G20.

Odnosi između Kine i Indije počeli su da se pogoršavaju nakon sukoba u regionu Ladaka na njihovoj himalajskoj granici u junu 2020. godine, gde je ubijeno najmanje 20 indijskih i četiri kineska vojnika.

„Malo ko bi očekivao… preokret u odnosima Indije i Kine u poslednje dve godine“, rekao je indijski ministar spoljnih poslova u četvrtak, naglašavajući važnost koordinacije u pitanjima odbrane i spoljne politike između dve zemlje. Indija će verovatno insistirati na potpunom povlačenju trupa iz regiona tokom pregovora u petak.

Kineski ministar spoljnih poslova posetio je Pakistan i Avganistan ranije ove nedelje, a svoju turneju po južnoj Aziji će nastaviti putovanjem u Nepal. U Pakistanu, Vang Ji je rekao da „Kina deli istu nadu” kao i njene islamske kolege u vezi sa statusom indijske provincije Kašmir, koji se zalažu za „neotuđivo pravo te pokrajine na samoopredeljenje”. Ova primedba izazvala je gnev nekih indijskih zvaničnika uoči njegove posete, pošto se region sa većinskim muslimanskim stanovništvom, koji kontrolišu i Indija i Pakistan, smatra spornom teritorijom, gde se Indija decenijama bori protiv naoružanih pobunjenika.