Kineska kompanija Lianbo otvorila fabriku delova za motore automobila kod Novog Sada

Kineska kompanija Lianbo otvorila fabriku delova za motore automobila kod Novog Sada

Kineska kompanija Lianbo koja proizvodi metalne delove za motore u automobilskoj industriji otvorila je danas fabriku u naselju Kać kod Novog Sada, prvoj koju ima u Evropi. Vrednost investicije je više od 80 miliona evra, a u fabrici koja ima 14.000 kvadrata u narednom trebalo bi da bude zaposleno do 500 radnika.

Kompanija Lianbo je osnivala firmu u Srbiji juna 2023. godine i dobila je državne subvencije od oko šest miliona evra za proizvodnju rotora i statora, a obavezala se da će do kraja 2026. godine investirati 57,48 miliona evra.

Otvaranju fabrike prisustvovali su ministar odbrane Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, ambasador Kine u Srbiji Li Ming.

Vučević je rekao da je otvaranje fabrike u Kaću plod ozbiljnog rada, jasne strategije, ali i čeličnog prijateljstva Srbije i Kine.

„Očekujemo da broj zaposlenih iz Srbije raste, da plate budu dobre i konkurentne, u skladu sa najvišim prosekom zarade koji, uz Beograd, karakteriše i Novi Sad“, istakao je Vučević.

Lianbo je porodična firma sa sedištem u Dženđangu (provincija Đangsu) koja u svoje postojeće tri fabrike u Kini zapošljava više od 800 ljudi, a poznata je i po proizvodnji komponenata za potrebe Folksvagena, Nideka i Boša.

„Naša misija je da u budućnosti postanemo standard u globalnoj industriji brzog štancovanja delova za motore i vodeći svetski dobavljač usluga u automobilskoj industriji. Želimo da postanemo siguran i pouzdan globalni partner od najvećeg poverenja za naše brojne klijente“, rekao je podvukao je generalni direktor kompanije Lianbo Ćingpong Šo.