Kancelarija za KiM: Isticanje albanskih zastava zastrašivanje srpskog naroda

Kancelarija za KiM: Isticanje albanskih zastava zastrašivanje srpskog naroda

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je ocenila da isticanje crveno-crnih zastava u Klokotu, uoči obeležavanja Dana zastave Albanije, predstavlja još jedan je pokušaj zastrašivanja srpskog naroda na Kosovu.

„Zastave Albanije nemaju šta da traže pokraj srpskih kuća u Kosovskom Pomoravlju i Crkve Svetog Petra i Pavla i zato se ovo neumesno ‘dekorisanje’ ne može protumačiti drugačije nego kao provokacija i još jedan korak ka stvaranju ‘Velike Albanije’“, navodi se u saopštenju Kancelarija.

Dodaje se da Albanci imaju pravo da proslavljaju svoje praznike, ali da je neumesno kada to čine u sredinama koje naseljavaju Srbi, “kojima se prekidaju slave, venčanja i druga slavlja”.

„Podsećamo da je Crkva Svetog Petra i Pavla prošle godine obijena i opljačkana na Zadušnice, čime je Srbima jasno poručeno da im je uskraćeno čak i pravo da, u skladu sa hrišćanskim običajima, oplakuju svoje mrtve“, dodaje se u saopštenju.

Kancelarija je pozvala Albance sa Kosova da Dan zastave Albanije ne koriste za produbljivanje međuetničkog jaza, zastrašivanje i provociranje Srba.