Jurić za RTS: Pozitivan odziv građana na sistem „Pronađi me“

Jurić za RTS: Pozitivan odziv građana na sistem „Pronađi me“

Potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić u okolini Bora ušla je u drugi dan. Predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić rekao je za RTS da je sistem „Pronađi me“, čiji je on inicijator, jedan veliki poduhvat i da su nacionalne televizije juče puštale obaveštenje o nestanku devojčice na pola sata. Zamolio je građane da usmere pozitivnu energiju i da je siguran da će slučaj biti onakav kakvom se svi nadaju.

Predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić rekao je za RTS da je, prema informacijama kojima raspolaže, policija dodatno pojačala svoje snage na samom terenu i da su upotrebili dodatne alate za potragu za nestalom devojčicom .

„Ja potpuno verujem u to da će se danas rešiti agonija koja sad već predugo traje. Iskreno se nadam da će kraj biti onakav kakav svi želimo“, rekao Jurić.

Dodao je da je Srbija jedina zemlja u regionu koja ima sistem „Pronađi me“ i da je reč o jednom velikom poduhvatu i da su RTS i druge nacionalne televizije puštale obaveštenje o nestanku na pola sata.

„Objavljena je informacija na auto-putevima i danas ih možete videti, da je nestalo dete i da se poseti sajt MUP-a. Na Aerodromu ‘Nikola Tesla’, takođe i na železničkim i autobuskim stanicama koje imaju kapacitet za to mogli ste videti objavu“, naveo je Jurić.

Istakao je da SMS poruka nije stigla svima u isto vreme pošto mobilni operateri imaju kapacitet da u jednom minutu isporuče 50.000 poruka, a da pojedini operateri imaju i po 3,5 miliona korisnika.

Jurić je ocenio da je bio pozitivan odziv građana koji su objave delili i na društvenim mrežama.

„Ovo je jedan zaista novi alat i ponavljam još jednom, sve će imati smisla ukoliko ovo dete bude živo vraćeno“, naglasio je Jurić.

Pozvao je građane da vode računa o tome šta pišu na društvenim mrežama i portalima i da negativni komentari mogu da povrede porodicu koja traga za detetom.

„Ja zaista molim da usmerimo pozitivnu energiju, da uradimo sve što nam policija kaže, ukoliko zatraži da budemo na terenu, da slušamo njihove instrukcije i siguran sam da će rezultat doći baš onakav kakav želimo da bude“, rekao je Jurić.

Istakao je da je osnovni kriterijum za pokretanje alarma da je dete u životnoj opasnosti.

„Samim tim što je dete od dve godine nestalo ispunjen je taj osnovni kriterijum, da ne nabrajam druge. Međutim, moram da kažem da je policija došla na lice mesta. U vrlo kratkom roku je već 200 službenika MUP-a bilo na teritoriji gde je prijavljen nestanak, ali se vodilo računa o tome da samo pokretanje sistema neće dodatno ugroziti život“, naveo je Jurić za RTS.