JP Morgan podiže osnovnu kamatnu stopu

JP Morgan podiže osnovnu kamatnu stopu

Američka banka JPMorgan Chase & Co (JPM.N) saopštila je u sredu da je podigla svoju osnovnu kamatnu stopu za 75 baznih poena na 5,5 odsto od četvrtka, prenosi Rojters.

Ovaj potez je usledio nakon odluke Federalnih rezervi SAD da podigne svoju ciljnu kamatnu stopu za tri četvrtine procentnog poena drugi mesec zaredom kako bi ukrotila rastuću inflaciju.

„Današnji potez je dodatno priznanje Federalnih rezervi da je bila previše velikodušna sa svojom monetarnom politikom 2021. godine i da pokušava brzo da preokrene stvari“, rekao je Majkl Ešli Šulman, glavni investicioni službenik u višeporodičnoj kancelariji Running Point Capital Advisors.

Centralna banka prolazi uzak između podizanja kamatnih stopa kako bi zaustavila inflaciju, dok istovremeno sprečava da privreda sklizne u strmu recesiju.

„Ako SAD sada uđu u recesiju, to bi bila najneobičnija ona sa obilnim kreditima, niskom nezaposlenošću i visokom inflacijom – izvanrednom dinamikom koja se inače ne povezuje sa ekonomskim usporavanjem“, dodao je Šulman.

Predsednik Fed-a Pauel je na konferenciji za novinare rekao da očekuje još jedno neobično veliko povećanje stopa na sledećem sastanku zbog izuzetno zategnutog tržišta rada i visoke inflacije.

Decenijama visoka inflacija, koja ne pokazuje znake hlađenja, zahvatila je tržišta nakon što su sankcije Rusiji ograničile trgovinu i pogoršale uska grla u lancu snabdevanja.

Banke obično imaju koristi od visokih kamata jer zarađuju razliku između stopa zaduživanja i troškova pozajmljivanja.