Jovanović Ćuta: Blokada uspela, nastavljamo dok Rio Tinto ne bude proteran

Jovanović Ćuta: Blokada uspela, nastavljamo dok Rio Tinto ne bude proteran

Aktivista iz Ekološkog ustanka, jednog od organizatora današnjeg protesta, kazao je za N1 da je blokada uspela, ali da se nastavlja dalje do ispunjenje osnovnog zahteva a to je proterivanje Rio Tinta iz Srbije i donošenja zakona o zabrani eksploatacije litijuma u celoj Srbiji.

„Ovo je stvar ne jedne organizacije, ne jednog pojedinca, već mnogo organizacija i nećemo se smiriti dok ne proteramo Rio Tinto“, kazao je Jovanović.

On je dodao da je sledeća tačka Loznica, gde se očekuje zakazivanje sednice Skupštine na kojoj će biti reči o inicijativi građana da se iz Prostornog plana tog grada izuzme Prostorni plan posebne namene rudnika Jadarita, on navodi da prretpostavlja da će sledeće sedmice biti ta sednica.

Ako Skupština opet bude zaključana, kao na ranijoj sednici, „vlast u Loznici više ne postoji“, poručio je Jovanović.

„Čekamo tu sednicu i svi pravac Loznica, a o svemu dalje ćete biti blagovremeno obavešteni“, kazao je on.

Na pitanje zašto nije došao Dragan Milovanović Crni, koji je na protestu u Šapcu pre dve subote imao okršaj sa čovekom na bageru koji je hteo da pogazi ljude na mostu, kazao je da će se „Crni obratiti putem videa tokom dana, njegov život se pretvorio u pakao, savetovano mu je da ne dođe“.