Još jedan veliki ruski grad zabranjuje oglase na stranim pismima i jezicima

Još jedan veliki ruski grad zabranjuje oglase na stranim pismima i jezicima

Gradonačelnik trećeg po veličini grada u Rusiji, Novosibirska, rekao je da bi kompanije trebalo da imaju mandat da koriste samo ćirilično pismo u uličnim reklamnim sadržajima.

„To je dobra ideja. Ja to podržavam, a mislim da će to podržati i većina stanovnika“, rekao je gradonačelnik Novosibirska Anatolij Lokot u četvrtak za Radio Rusija. „Moramo preći [na upotrebu] ruskog jezika.“

Prema Lokotu, ta mera je pravovremena jer su mnoge poznate strane kompanije i svetski brendovi napustili rusko tržište u znak protesta zbog vojne operacije Moskve u Ukrajini, koja je pokrenuta u februaru 2022. „Oni ovde nemaju šta da reklamiraju“, naveo je on.

Gradonačelnik je rekao da će zvaničnici pripremiti pravni okvir za novu uredbu. On je dodao da je proces pokrenut, iako bi promena zahtevala „neko vreme“.

Novosibirsk, koji se nalazi u Sibiru, trebalo bi da sledi primer grada Krasnodara na jugu Rusije, koji je prošlog meseca zabranio preduzećima upotrebu stranog jezika na uličnim znakovima i bilbordima.

U februaru je predsednik Vladimir Putin potpisao zakon kojim se od javnih institucija i reklama zahteva da prate „norme savremenog ruskog književnog jezika“.