Zdravi pili lek za dijabetičare kako bi smršali, došlo do nestašica

Zdravi pili lek za dijabetičare kako bi smršali, došlo do nestašica

Opasan trend širom sveta pa i u Srbiji – nestašica leka za dijabetičare zato što ga zdravi koriste za mršavljenje. Nije smelo, ali lek se u apotekama prodavao i bez recepta, a sumnja se i da su se recepti pisali i onima koji nisu bolesni. Situaciju sada stabilizuju rigorozne kontrole.

Čaroban štapić koji briše kilograme samo jednim klikom nedeljno – tako su mnogi počeli da doživljavaju lek ozempik povedeni i objavama poznatih da su tako došli do savršene figure. U svemu tome, mnogi su zaboravili da je lek namenjen isključivo dijabetičarima .

„LJudima verovatno lakše da prime lek nego da povedu računa o ishrani i o fizičkoj aktivnosti. Ozbiljan problem prave ljudima koji imaju hroničnu bolest, ljudima koji imaju dijabetes može ozbiljno da ugrozi zdravlje ako ne dobijiu svoju terapiju redovno“, ukazuje Bojana Marković iz Udruženja za borbu protiv dijabetesa grada Beograda „Plavi krug“.

A njih je više od 700.000 samo u Srbiji. Ipak, ne razmišljaju svi dijabetičari kako da premoste nestašicu većim dozama drugih lekova. Ozempik se prepisuje samo za dijabetes tipa 2 i to za osobe koje su gojazne i u riziku od kardiovaskularnih oboljenja. Iako je lek efikasan, bezbedan i zaista smanjuje telesnu težinu, ne deluje jednako na sve.

„Nekome smanji telesnu težinu značajno, nekome uopšte ne smanji telesnu težinu, a izaziva samo gadljivost prema hrani i mučninu. Mi znamo to zato što i naši pacijenti sa šećernom bolešću koji treba da uzimaju taj lek osećaju nekad neželjene efekte“, objašnjava prof. dr Teodora Beljić-Živković, direktorka Klinike za interne bolesti KBC Zvezdara.

Lek je inovativan i veoma skup, zbog čega je država omogućila da ga dijabetičari uz recept dobiju besplatno. Mnogi su to zloupotrebili.

„Još u novembru mesecu Fond je uputio oštar dopis i sada smo ponovo reagovali da se to ne dešava, apelovali smo na struku jer ona tu ima glavnu ulogu i krenule su pre neki dan inspekcija i Ministarstva zdravlja i Fonda u jednu zaista ozbiljnu kontrolu“, ističe direktorka RFZO-a prof. dr Sanja Radojević Škodrić.

U Ministarstvu zdravlja navode da od distributera leka očekuju da dobiju posebnu listu apoteka u Srbiji, radi preciznije provere i kontrole. Za nadzor nad ordinacijama u privatnom sektoru nemamo konkretne prijave, jer one i nemaju zakonsku mogućnost pisanja recepata na teret RFZO-a, ističu u Ministarstvu.

Na globalnu nestašicu upozorila je i Evropska agencija za lekove. Ni u svetu ni kod nas problem nije u uvozu, već u tome što kompanije ne mogu da stignu da proizvedu lek u traženim količinama. Ipak, pojačane kontrole stabilizuju situaciju.

„Snabdevanje tržišta Srbije lekom Ozempik se nesmetano obavlja i biće nastavljeno i ubuduće. Kao nosioci dozvole za lek napominjemo da ga je registrovala Agencija za lekove i medicinska sredstva isključivo za terapiju dijabetesa tipa 2“, navode u kompaniji „Novo Nordisk“.

Sonja Stoiljković iz Farmaceutske komore Srbije ističe da se lek daje samo na recept.

„Jedini način na koji on trenutno može da se dobije je na recept za pacijente sa dijabetesom 2, ostalo predstavlja zloupotrebu i ja ovde mogu jedino da apelujem na zdrav razum ljudi, a to je – ni slučajno nemojte da primenjujete lekove koji su ozbiljni lekovi, za ono za šta zaista nisu namenjeni“, rekla je Stoiljkovićeva.

Lista rizika je velika, a dejstvo na smanjenje težine kratkog daha. Čim se prestane sa korišćenjem leka – kilogrami se vraćaju.