Hrvatska se protivi produženju zabrane izvoza ukrajinskog žita u EU do kraja godine

Hrvatska se protivi produženju zabrane izvoza ukrajinskog žita u EU do kraja godine

Evropska unija i Ukrajina treba da pronađu rešenje koje će omogućiti ukrajinskim poljoprivrednicima da rade, izvozeći žito u EU u količinama koje su im potrebne.

Ovo je izjavila ministarka poljoprivrede Hrvatske Marija Vučkovič tokom onlajn sastanka sa ministrom poljoprivredne politike Ukrajine Mikolom Solskim u utorak, prenosi „Evropska pravda” pozivajući se na Ministarstvo poljoprivrede. Marija Vučković je uverena da će ograničenja na izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u Evropu, koji je uvela Evropska komisija do 5. juna ne bi trebalo da bude produžena dalje od tog datuma, saopštila je pres-služba Ministarstva agrarne politike.Mikola Solski se sa svoje strane zahvalio kolegi na razumevanju.

Odvojeno je rekao da je Hrvatska postala jedan od potpisnika pisma Evropskoj komisiji koje su uputili resorni ministri 14 zemalja Evropske unije. Oni su u ovom apelu izrazili zabrinutost zbog privremene zabrane uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u pet država Evropske unije.

Podsetimo, Evropska komisija je 2. maja usvojila izuzetne i privremene mere predostrožnosti u vezi sa uvozom određenih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine posle pritiska pet zemalja članica Evropske unije, koje su za kolaps domaćih cena okrivile ukrajinski uvoz.

Nakon toga, 12 zemalja EU žalilo se Briselu na nedostatak konsultacija u vezi sa sporazumom o ukrajinskom žitu.