Kosovska federacija optužuje srpskog Đokovića da podstiče tenzije

Kosovska federacija optužuje srpskog Đokovića da podstiče tenzije

Teniski savez Kosova optužio je srpskog tenisera Novaka Đokovića da pogoršava ionako napetu situaciju nakon što je napisao da je Kosovo „srce Srbije” u objektivu kamere posle njegove pobede u prvom kolu protiv Otvorenog prvenstva Francuske.

„Kosovo je srce Srbije. Zaustavite nasilje“, napisao je 22-struki grend slem šampion Đoković na srpskom TV kameri na Otvorenom prvenstvu Francuske u Parizu.

Kasnije je objasnio da je bio protiv rata, ali je branio svoju izjavu i opisao situaciju na Kosovu kao „presedan“.

„Kao sin čoveka rođenog na Kosovu osećam potrebu da dam podršku našem narodu i celoj Srbiji“, rekao je on novinarima.

„Moj stav je jasan, ja sam protiv ratova, nasilja i bilo kakvog sukoba, kao što sam uvek javno govorio. Saosećam sa svim ljudima, ali situacija sa Kosovom je presedan u međunarodnom pravu“, rekao je on.

Predsednik Teniskog saveza Kosova Jeton Haderđonaj rekao je u saopštenju: „Za žaljenje su komentari Novaka Đokovića na kraju meča na Rolan Garosu protiv Aleksandra Kovačevića, njegove izjave na konferenciji za novinare posle meča i njegova objava na Instagramu.

Hadergjonaj je optužio Đokovića da koristi svoj status poznate ličnosti za podsticanje tenzija.

„Novak Đoković je već bio autor sličnih akcija u prošlosti. Uprkos opštoj poruci protiv nasilja, izjava ‘Kosovo je srce Srbije’ i dalje izjave nakon meča, koje je dala takva javna ličnost, povodom Svetski događaji poput Otvorenog prvenstva Francuske, direktno rezultiraju podizanjem nivoa tenzija između dve države, Srbije i Kosova“, dodaje se u saopštenju.

Francuska teniska federacija (FFT), koja organizuje Otvoreno prvenstvo Francuske, rekla je Rojtersu da „ne postoje zvanična grend slem pravila o tome šta igrači mogu, a šta ne mogu da kažu. FFT neće davati bilo kakve izjave ili zauzimati bilo kakav stav po ovom pitanju“.

Ni Međunarodna teniska federacija (ITF) ni ATP, koja upravlja muškim profesionalnim tenisom, nisu bili dostupni za komentar.