Gorska služba spasavanja Hrvatske ponudila pomoć u potrazi za nestalom devojčicom

Gorska služba spasavanja Hrvatske ponudila pomoć u potrazi za nestalom devojčicom

Nakon drugog dana intenzivne potrage za dvogodišnjom Dankom Ilić, koja je nestala u okolini Bora, MUP je obustavio dalju pretragu na tom području. Uprkos velikom angažmanu pripadnika Gorske službe spasavanja i policije, nema konkretnih tragova koji bi ukazali na to da se devojčica nalazi unutar površine od oko 10 kvadratnih kilometara.

Marko Rakovac iz Hrvatske Gorske službe spasavanja izrazio je spremnost i ponudio pomoć kolegama iz Srbije u potrazi za devojčicom.

„Jutros smo stupili u kontakt s kolegama iz Srbije i stavili na raspolaganje naše resurse. Međutim, trenutno nam je rečeno da naša pomoć nije potrebna“, izjavio je Rakovac za hrvatsku Novu TV.

Rakovac je istakao da deca starosti do tri godine imaju veliku verovatnoću preživljavanja u prvih 48 do 72 sata, te da je u 80% slučajeva budu neozlijeđena. Ipak, naveo je da je najveći izazov to što se preplaše i ne odazivaju na pozive za pomoć, zbog čega su psi tragači od suštinskog značaja u ovakvim situacijama.

Pripadnici Hrvatske Gorske službe spasavanja ostaju u punoj pripravnosti i u stalnom kontaktu sa svojim kolegama iz Srbije, spremni da pruže podršku ukoliko bude potrebno nastaviti potragu za malenom Dankom.