Dačić osuđuje preporuku za prijem tzv. Kosova u članstvo Saveta Evrope kao sramotnu i skandaloznu

Dačić osuđuje preporuku za prijem tzv. Kosova u članstvo Saveta Evrope kao sramotnu i skandaloznu

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, oštro je kritikovao odluku Političkog komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope o preporuci za prijem tzv. Kosova u članstvo Saveta Evrope, nazivajući je „sramotnom i skandaloznom“.

Dačić je istakao da takva odluka ozbiljno ugrožava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, te da ruši osnovne principe na kojima počiva Savet Evrope.

„Po prvi put je predložen prijem teritorije koja nije članica Ujedinjenih nacija i nije međunarodno priznata. Ova odluka je direktno suprotna osnovnim principima međunarodnog prava i predstavlja još jedan dokaz sunovrata i kraja međunarodnog prava“, naglasio je Dačić.

Srbija je već dugi niz godina isticala svoj snažan stav protiv nepriznavanja nezavisnosti tzv. Kosova, a ova preporuka Saveta Evrope izazvala je oštre reakcije i dalje naglašava složenost političke situacije na Balkanu.

Ministar Dačić je najavio da će Srbija nastaviti da se suprotstavlja ovakvim potezima i da će aktivno raditi na očuvanju svojih interesa i teritorijalnog integriteta.