Frilenseri ispred Skupštine, najavili trodnevni protest

Frilenseri ispred Skupštine, najavili trodnevni protest

Frilenseri su započeli protest ispred Narodne Skupštine postavljanjem šatora i najavili da će na tom mestu kampovati naredna tri dana, nezadovoljni novim predlogom Vlade Srbije o izmenama Zakona o porezu na dohodak građana, kojim se reguliše njihov položaj.

Od Vlade Srbije traže da se predlog o izmenama tog zakona povuče i da se sa frilenserima ponovo sedne za sto kako bi se našlo kompromisno rešenje koje će odgovarati i državi i radnicima na Internetu.

Predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar za Tanjug kaže da će frilenseri ispred Skupštine ostati tri dana, da će sutra u 11 časova održati protest, a pridružiće se, dodaje, i protestu „Ekološka buna“ koji je najavljen za subotu, 10. aprila. Ističe da na ovaj način šalju poruku Vladi i Skupštini da ne prihvataju taj zakon koji je, kako kaže, za frilensere neprihvatljiv, i traže da ga povuku, ponovo razgovaraju sa njima i donesu zakon kojim će svi biti zadovoljni.

Pogačar dodaje da je za njih kompromisno rešenje da se sa naplatom poreza počne od oktobra 2020. godine, kao i da porez bude 20 odsto od njihovog prihoda.

Podseća da od rada na Internetu u Srbiji živi 100.000 ljudi.