Mihajlović: Reforme u Srbijagasu i EPS-u

Mihajlović: Reforme u Srbijagasu i EPS-u

Srbijagas i EPS su najznačajnija dva preduzeća u ovoj zemlji, stubovi ekonomskog razvoja Srbije i moraju da donose profit, izjavila je večeras ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i naglasila da su za to potrebne reforme, da se razdvoje delatnosti, da postoji pregledno poslovanje, jasne javne nabavke i projekti koji ne kasne.

I to nije pitanje jednog čoveka, već celog sistema, izjavila je Mihajlović za RTV Vojvodina, saopšteno je iz njenog kabineta.

Ona je istakla da je puno problema u Srbijagasu i Elektroprovredi Srbije i da je neophodno redefinisanje planova investiranja.

„Važno je da se smanje gubici da bi dobili kvalitet, da imamo efikasna, moderna i moćna preduzeća u energetici. I to je vizija predsednika i Vlade Srbije. Ovo nisu privatna preduzeća, direktore je imenovala država i moraju da rade u skladu sa odlukama Vlade“, ukazala je Mihajlović.

Ali, dodala je, kada treba da napravite velike promene uvek imate ogromna opiranja.

Mihajlović je dodala i da će plan reformi ovih preuzeća biti javno objavljen, te da je neophodno da se izdvoje Transportgas i Distribucijagas jer gubimo milione evra samo u transportnoj mreži.

„U decembru ćemo verovatno imati kazne od Energetske zajednice. To znači da u 2021. nećemo moći sa utičemo ni na jednu odluku u EZ jer Srbijagas nije odvojio svoje delatnosti“, upozorila je ministarka.