Crna Gora: Hitno o žalbi Vlada Georgieva

Crna Gora: Hitno o žalbi Vlada Georgieva

Akcija za ljudska prava (HRA) traži da Ministarstvo unutrašnjih poslova utvrdi da li je postojao zakoniti razlog za zabranu ulaska muzičaru Vladu Georgievu u Crnu Goru, i ako nije da se protiv odgovornih za zloupotrebu službenog položaja preduzmu sankcije, prenosi RTCG.

Iz Akcije su pozdravili vest koju je prošle nedelje saopštio premijer Zdravko Krivokapić da nova vlada planira da razmotri zabranu ulaska Georgievu u Crnu Goru.

„U detaljnom pismu, koje smo povodom slučaja Georgiev uputili novom ministru unutrašnjih poslova Sergeju Sekuloviću, zatražili smo da to ministarstvo hitno odluči o njegovoj žalbi i da proveri primenu ovlašćenja službenika Uprave policije koji su mu zabranili da uđe u Crnu Goru“, navodi se u saopštenju.

HRA sumnja da je zabrana zasnovana na tajnim podacima, nepoznatim i Georgievu, motivisana političkim ciljevima i da predstavlja kršenje njegovih prava na slobodu kretanja i izražavanja.

Georgievu, državljaninu Srbije čija majka živi u Crnoj Gori, prva mera zabrane ulaska u Crnu Goru izrečena je rešenjem Uprave policije – Sektora za graničnu policiju Herceg Novi 27. avgusta, neposredno pre parlamentarnih izbora koji su održani tri dana kasnije.

Kao osnov zabrane naveden je član Zakona o strancima, koji dozvoljava zabranu onda kada „to zahtevaju razlozi nacionalne, odnosno unutrašnje bezbednosti ili javnog zdravlja“.