Farma svinja „Stari Tamiš“ privremeno zatvorena zbog afričke kuge

Farma svinja „Stari Tamiš“ privremeno zatvorena zbog afričke kuge

Farma „Stari Tamiš“, na kojoj je pored ostalog uzgajano 1.600 priplodnih krmača, privremeno je zatvorena zbog širenja afričke kuge svinja. Farma, u vlasništvu kompanije Almeks, biće zatvorena sve dok ne prestane opasnost od zaraze, rekao je Tanjugu vlasnik Srđan Aleksa.

Na ovom uzgajalištu koje postoji od 1958. godine, smrtonosna zaraza za svinje uočena je pre desetak dana, nakon što su inspektori sa dva instituta konstatovali simptome, poput pobačaja suprasnih krmača i uginuća više jedinki.

„Preventivne mere sprovodimo otkad znam za farmu, a već dva meseca sve to smo udvostručilii, ali nije pomoglo, jer su nažalost eutanazirane brojne nazimice, prasade i krmače“, rekao je on.

Dodao je da će na „Starom Tamišu“ u izdvojenom i udaljenom delu ostati manji broj svinja, njih oko 1.900, u dva tovilišna objekta u koje nije ušla zaraza.

„Međutim, sve je išlo ka zatvaranju farme, koja je pre zaraze imala 19.000 grla“, rekao je Aleksa.

S druge strane, ističe da je Ministarstvo poljoprivrede brzo reagovalo i odmah se uključilo u rešavanje problema i da su veterinarski inspektori konstantno na terenu, kao i da Uprava za veterinu vrši nadzor nad farmama, a da su životinje na najhumaniji način eutanazirane i odvožene na bezbedno mesto.

Takođe, obećano je da će sve biti refundirano po tržišnim cenama, dodaje Aleksa.